Tornaveu
Tortosa, pròxim consolat del Bestiari Festiu de Catalunya
El passat mes de novembre, el centre La Violeta de Gràcia de Barcelona es convertia en el primer Consolat del Bestiari i Popular de Catalunya, una iniciativa que busca visualitzar la imatgeria festiva i les activitats relacionades durant tot l’any i no només en l’època de les festes majors, quan surten als carrers i places. Després dels Reis, el Bestiari tindrà una segona seu: serà l’Hotel d’Entitats de Tortosa, un nou espai que ha d’acollir nombroses colles de cultura popular de la ciutat.

L’anunci el va fer Jordi Cubillos, ambaixador del bestiari festiu 2022, el passat divendres 25 de novembre en el marc de la 16a edició del Cucafera Folk, la Mostra de Folklore popular de Tortosa. L’estudiós de la cultura popular va explicar que amb la designació de la capital del Baix Ebre es vol reconèixer la forta tradició de cultura popular de la ciutat, especialment el seu correfoc de les Terres de l’Ebre, que, a prop de fer quaranta anys, és dels més antics de Catalunya i té “un component i un sentit de manteniment de la tradició molt per damunt de la intenció de fer un correfoc purament estètic o lúdic”.

Cubillos, com a ideòleg del projecte dels Consolats del Bestiari Festiu, va explicar que el principal objectiu dels consolats és aconseguir que es parli del col·lectiu del bestiari festiu en temporades on l’activitat cultural és més baixa. “No tot s’acaba a la Patum, ni per Sant Fèlix ni a la Mercè”, sinó que arreu del país hi ha iniciatives referents a la cultura popular “tan interessants, valuoses i profitoses” com les que de vegades estem acostumats a veure repetidament en fòrums i mitjans de comunicacions generalistes, va afirmar.

Els consolats també han de funcionar com a “centres de referència” del món del bestiari festiu i “un enllaç entre entitats, la ciutadania general i l’Agrupació”. Per això, la intenció és fer dos o tres nomenaments de seus a l’any. A més de Tortosa, durant l’any 2023 també es nomenarà un tercer consolat a Sitges, una vila amb gran riquesa d’imatgeria festiva on destaquen dues figures de rellevància: el seu drac centenari, el Fera Foguera, i la seva l’Àliga, estrenada l’any 1984 i que va ser la primera a tirar foc de Catalunya. L’encarregat d’oficialitzar l’acte serà Pau Benavent, el comunicador i musicòleg, qui substituirà Cubillos com a ambaixador del bestiari festiu el 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa