Notícia

La Violeta de Gràcia a Barcelona, primer consolat del Bestiari català

El projecte està impulsat per l’ambaixador del bestiari festiu 2022, Jordi Cubillos

Bestiari i Imatgeria
La Violeta de Gràcia serà el primer consolat del bestiari català
La Violeta de Gràcia serà el primer consolat del bestiari català

El divendres 4 de novembre el centre La Violeta de Gràcia  serà nomenada Consolat del Bestiari de Catalunya. Es tracta d’un projecte amb la doble finalitat de visualitzar les bèsties festives i les activitats relacionades en una època lluny de festes majors, quan no surten als carrers i places, i també de reconèixer aquells centres que tenen cura del bestiari festiu i de les colles.

L’acte de nomenament del nou consolat (a les 19.30h) consistirà en la descoberta d’una placa commemorativa i tindrà dos convidats especials: l’Atzeries i el Drac de Gràcia, dues figures que formen part de l’Agrupació del Bestiari i que “estan molt arrelades a l’imaginari festiu col·lectiu del barri”, segons destaca Jordi Cubillos: “el Drac és el drac festiu en actiu més antic de la ciutat (1982), i l’Atzeries és l’encarnació de la llegenda/història d’un veí del barri de Gràcia que va fer un pacte amb el dimoni”.

Com a Consolat del Bestiari, La Violeta s’encarregarà “d’informar, orientar i assistir els ciutadans i els col·lectius en tot allò referent al bestiari”, i també de servir “d’enllaç permanent” entre les entitats, la ciutadania i l’Agrupació, més enllà de la seu principal i de la pàgina web. Més endavant, també podran oferir activitats pròpies.  

L’estudiós de la festa explica que amb la designació de La Violeta es vol reconèixer la tasca de promoció de la cultura popular que fa aquest centre gracienc, que és seu de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia, i que enguany celebra el seu 10è aniversari. Cubillos afegeix que els nomenaments “se celebraran en aquesta època, lluny del gruix de trobades i festes majors, i ben a prop de la celebració del Festivitas Bestiarum, que enguany es fa a Igualada, el proper 19 de novembre. És una manera de ‘fer bullir l’olla’ i visualitzar el bestiari”.

El projecte preveu nomenar tres consolats cada temporada –seran cases de la festa, seus socials, centres cívics, sales d’exposició, etc.– amb un repartiment equilibrat, pel que fa a territorialitat, antiguitat, trajectòria i singularitat de les futures seus i de les bèsties que hi acullin. El pròxim serà el de Sitges, perquè el seu Drac, el Fera Foguera, compleix cent anys, i l'Àliga de Sitges va ser la primera Àliga del país en tirar foc. El tercer encara no està decidit,  “però es pot dir que està molt lluny (quilomètricament)” dels dos primers.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article