Tornaveu
Riera de Gaià guanya el 10è Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida

El X Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida, celebrat dissabte 7 de juliol al municipi segrianenc, va comptar amb uns convidats molt especials. Ni més ni menys que les quatre colles que van participar en la competició, però també els guanyadors de les nou edicions anteriors. D’aquesta manera, convidant en total catorze bèsties de foc i més de 300 diables, l’organització va voler celebrar com es mereixia la primera dècada de vida del festival.

Com a aperitiu del concurs, es va celebrar la XIII Trobada del Bestiari de Foc d’Artesa de Lleida, durant la qual totes les colles congregades van exhibir els seus dracs. Segons destaca la colla local El Griu, , aquest es va crear el 2009 per “incentivar encendre els dracs amb serietat, seny, diversitat i inventiva. Més enllà de l’aspecte competitiu, volia reforçar la germanor i coneixement entre tot el bestiari de foc de Catalunya.

El plat fort de la jornada va arribar a dos quarts d’onze de la nit. Els diables participants en el Festival d’Enceses ho van fer en una triple ronda de competició, a fi de poder demostrar les seves habilitats en diferents contexts festius: protocol·laris, dinamitzadors i acompanyats per la música d’una banda musical. El jurat, presidit pel conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig –representat per un llaç groc en una cadira buida—, va fallar les següents puntuacions: 213.60 punts pel Drac de Santa Margarida de la Riera de Gaià, que d’aquesta manera va erigir-se com a guanyadora del festival; 203.20 punts per la Galera de Cambrils; 194.20 punts pel Drac Baluk Astharot de Ca n’Aurell, que a més va endur-se el premi a la Votació Popular; i 160.40 punts pel DracFumera de Pavillard.

Prèviament, com a segona novetat i preludi de la competició, els Diablots el Griu van presentar el ball de diables tradicional Xera.

El Concurs Instagram, obert fins al 15 de juliol

Fidel a la voluntat participativa que ha guiat el festival des del seu naixement, enguany ha tornat a convocar-se un concurs fotogràfic a Instagram. Fins al 15 de juliol es poden presentar les fotografies a la mateixa xarxa social mitjançant l’etiqueta #10AnysFestivalEnceses. El guanyador, que es farà públic el 25 de juliol, podrà gaudir de l’anomenada Experiència Griu, consistent en la possibilitat de vestir-se de diables i cremar carrutxes durant el Festival Enceses 2019, encendre la bèstia, fer de membre del jurat, i participar de l’acte de lliurament dels premis.

Podeu veure totes les imatges del Festival d’Enceses d’Artesa 2018 en aquest enllaç

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa