Tornaveu
Mataró celebra el cinquè aniversari del Basilisc
Mataró celebra el proper 16 de febrer la II Mostra de Bestiari Festiu i Tradicional de Catalunya, que en aquesta ocasió celebra el cinquè aniversari del Basilisc. La mostra consisteix en una cercavila a les 17 hores i la presentació de les figures a la Plaça Santa Anna a les 18 hores. Aquest any participen en la mostra l’Àliga de Tàrrega, el Basilisc de Valls, el Bou de Vic, els Cavallets de Sant Jordi de Manresa, la Cucafera de Reus, el Drac de Granollers, el Griu de Tarragona, el Lleó del Vendrell, la Mulassa de Falset, la Víbria de Reus i el Basilisc de Mataró.

El Basilisc ha estat l’últim gran projecte del Ball de Diables de Mataró. És la figura que donava nom a l’entitat en els seus inicis, i actualment és l’element que il·lustra el vestuari dels diables. Es va presentar a Mataró el 25 de gener de 2014, per les festes de Sant Antoni (Tres Tombs) de 2014, en el si de la Mostra de Bestiari Festiu i Tradicional de Catalunya que es va celebrar en motiu del X aniversari de l’entitat.

Com a figura festiva de Mataró, el Basilisc representa el camp, la pagesia, el món rural, molt arrelat a la ciutat des d’èpoques antigues, i encara avui. La llegenda popular catalana, molt estesa antigament entre la població pagesa, diu que el Basilisc neix de l’ou rodó d’una gallina, fecundat per una serp, i covat per un gripau. Aquest ou ha de ser cremat, perquè sinó naixerà el Basilisc, una bèstia que reuneix les característiques de tots els seu progenitors: cos de gall, pell de gripau i cua de serp.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa