Tot a punt per a un combat de foc, d’enginy i de màgia. El Festival d’Enceses de Bestiari d’Artesa de Lleida posarà a prova les millors bèsties de foc el proper 7 de juliol, quan diverses figures competiran per ser coronades com les més potents. Enguany arriba a la seva desena edició, consolidat i amb més força que mai. Es tracta d’un festival degà en la matèria que és organitzat per la colla del Griu d’Artesa de Lleida, que demostra que la tradició del foc està profundament arrelada al país i en gairebé tots els seus racons. I quines bèsties competiran pels guardons? El Drac Baluk Astharot, la Galera de Cambrils, el Drac de Santa Margarida de Gaia i el Fumera de Badalona, tal com ha anunciat l’organització.
Al llarg d’aquests 10 anys han anat sorgint altres festivals i concursos d’enceses com pot ser el de Rivera d’Ondara, el Correspurnes de Sant Pere de Ribes o l’acabat de crear Concurs d’Enceses de Catalunya, que ha organitzat la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya a Picamoixons. Una proliferació que avala la importància per als catalans de dinamitzar la cultura popular, i en aquest sentit, aquest festival “pretén estimular la imaginació i l’enginy, per tal de fer lluir el bestiari de foc, exhibint les millors i més potents enceses, que facin espurnejar d’allò més les nostres bèsties, un dels símbols de la nostra identitat com a poble”.
I la desena edició arriba amb novetats, com per exemple l’increment dels imports dels premis GRIU. El primer premi són 1300 euros, concedits per l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya; el segon premi són 1100 euros; el tercer 900 euros i el quart 700 euros. Per altra banda, el concurs constarà de tres enceses. La primera serà una encesa ràpida de presentació de les bèsties; la segona, la tradicional, on podrem veure la bèstia realitzant el seu ball de protocol amb la música pròpia; i la tercera, serà de lluïment. Un Jurat s’encarregarà de valorar per a cada una de les enceses la posada plàstica de l’encesa, la combinació de la bèstia amb el foc, el ball de protocol i l’escenificació, els colors, el tipus de pirotècnia i la durada de l’encesa.