Tornaveu
La imatgeria festiva de Vilafranca, escanejada en 3D
Des d’aquest mes de setembre, tota la imatgeria festiva de Vilafranca del Penedès més la figura de Sant Fèlix està més ben preservada. L’Ajuntament i l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya han completat el projecte d’escaneig en tres dimensions de totes les figures del Seguici Popular Gran i Petit. Sant Fèlix, els gegants, els nans, els capgrossos i les bèsties s’han digitalitzat per obtenir el màxim d’informació possible i poder-los recuperar amb exactitud en cas de pèrdua o accident.

Durant els mesos d’agost i setembre, un tècnic de l’Agrupació del Bestiari Festiu s’ha desplaçat a diversos equipaments de Vilafranca per escanejar les 70 imatges festives que té la ciutat més la figura del Sant. Totes elles han passat per un escàner de llum estructurada que projecta un patró de llum sobre la superfície de la figura per captar-ne la deformitat a través d’una càmera. Conjuntament amb un ordinador es va calculant la distància a la qual es troben milers de punts de la peça respecte a l’escàner i a partir d’aquesta informació s’elabora un model digital.

D’aquesta manera, ja s’han digitalitzat el Drac de Vilafranca i la seva rèplica, l’Àliga, els Gegants, els Nans, els Capgrossos, les Cotonines, les Cotonines velles, així com la versió infantil de tots ells, més la imatge de Sant Fèlix. S’han inclòs tant les peces del Seguici actual com imatges que n’han format part en el passat, i que són també una part important d’aquest patrimoni.

Pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, l’objectiu del projecte és doble: “Per una banda, planteja la possibilitat de preservar aquest patrimoni de cara a possibles reproduccions en cas de fer-se malbé, i per l’altra, permet que aquest patrimoni es pugui treballar en el futur amb propostes pedagògiques per al seu millor coneixement i divulgació”.

Des de l’Agrupació del Bestiari, el president de la federació, Mateu Tres, destaca que l’obtenció d’un motlle digital en 3D de les imatges festives permet obtenir arxius per inserir-los en aplicacions de realitat virtual o augmentada. I això contribueix a difondre la cultura popular d’una manera diferent; per exemple, imprimint-ne petites reproduccions amb impressores 3D o crear exposicions virtuals.

Projecte pioner a Europa

La digitalització en 3D de l’imaginari festiu català és una iniciativa que l’Agrupació del Bestiari porta a terme des de l’any 2019. En la primera fase, que es va fer precisament a la capital de l’Alt Penedès, es van escanejar més d’un centenar de bèsties festives procedents de diferents indrets de Catalunya.

Enguany el projecte de la federació s’ha ampliat i l’Agrupació ha començat a oferir-lo a ajuntaments i entitats de cultura popular que hi estiguin interessades. Tot plegat pretén obrir la porta a les eines i llenguatges innovadors que ofereix la tecnologia 3D. De moment, a part de Vilafranca, les ciutats de Sitges i el Vendrell també han escanejat la seva imatgeria festiva aquest any 2021.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa