Tornaveu
Festival Enceses: una dècada encenent la cultura popular

Tot a punt per encendre el foc a Artesa de Lleida, que el proper 7 de juliol acull la desena edició del Festival d’Enceses, amb unes xifres espectaculars: 14 bèsties i 300 diables que ompliran tota una plaça de cultura popular, estimulant la imaginació i l’enginy. El repte? Fer lluir tot el bestiari de foc, exhibint les millors i més potents enceses, amb bèsties que mantenen les formes tradicionals i donen un toc de modernitat amb un nou format que fa únic i inèdit aquest festival. Organitzat per la colla del Griu d’Artesa de Lleida, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Artesa de Lleida i l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, en aquest festival es donaran cita diverses figures, en una oportunitat única per contemplar la riquesa del patrimoni cultural del nostre país lligat al foc. Però com tot festival, hi haurà rivalitat per veure qui és més bèstia. Hi participen les següents figures: Dom Fumera de Pavillard; Bèsties de Foc de Badalona; Drac de Santa Margarida de la Riera de Gaia; Drac Baluk Astharot de Terrassa; la Galera de foc de Cambrils, i el Griu d’Artesa de Lleida, que és l’amfitrió de Festival. Però també hi ha una invitació especial per als guanyadors de les edicions anteriors del Festival d’Enceses, de manera que es donaran cita les millors figures de la darrera dècada. Veureu cremar el Drac de Montblanc, el Drac de Valls, el Drac de Llorenç del Penedès, el Drac de la Geltrú, el Badalot de l’Arboç, el Drac de Bellvei, l’Hydracus de Jesús, el Mamut de Sant Vicenç dels Horts i el Grafus de Tortosa.

Per celebrar la dècada d’existència, el festival ha augmentat l’import concedit a les entitats que participaran del festival: 1.300 euros per al primer premi; 1.110 euros per al segon, 900 per al tercer i 700 per al quart premi. Els participants concursaran en una triple ronda de competició. Una encesa ràpida de presentació de les bèsties, una segona més tradicional, on es podrà veure el seu ball de protocol amb música pròpia, i una darrera de lluïment. El jurat valorarà la posada plàstica de l’escena, el ball de protocol i escenificació, els colors, el tipus de pirotècnia i la durada de l’escena. Com a novetat, el Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida també ha impulsat el Premi Popular, que escollirà el públic a través d’una aplicació mòbil.

La jornada comença les 18h amb la XIII Trobada del Bestiari de foc d’Artesa de Lleida, en què es farà una plantada dels participants al Festival, exposició de les figures guanyadores de les edicions anteriors (2009-2017) i convit de l’Hydra amb els Diablons del Griu d’ARtesa de Lleida i les Espurnetes Foc Foll de Bellpuig. A partir de les 22.30h començarà el festival, que estarà amenitzat pels concerts de Cronistes i Roba Estesa.

Consulteu el programa complet, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa