Tornaveu
Els premis BEST reconeixen l’esforç de les entitats per mantenir viva la cultura popular en el confinament
El vídeo Hi tornarem, on el Drac de Vilanova i la Geltrú recorre diversos municipis de Catalunya per reivindicar la festa; el programa creat per l’Associació Àliga del Vendrell per poder gaudir d’unes celebracions de Santa Anna 2020 des de casa, i el concurs de cartells infantils organitzat pel Cabrot de Foc també per a la festa major del Vendrell. Aquests han estat els tres projectes guanyadors dels Premis BEST a les millors iniciatives impulsades durant el confinament. Però més enllà dels guardonats, la gala va destacar l’esforç de totes les entitats de l’àmbit festiu per reinventar-se i mantenir viva la passió pel foc, les bèsties i la cultura popular.

Atípic és segurament un dels adjectius que més ha acompanyat els esdeveniments de cultura durant aquest temps de pandèmia. També ha estat així en la setena edició dels Premis Best 2020, acte central del Festivitas Bestiarum. Ha estat una celebració inusual i diferent, per les mascaretes, la limitació d’aforament, l’absència de l’habitual foto final de tots els guanyadors i perquè per primera vegada es podia seguir també per internet. Però segurament ha estat l’edició amb més sentit. Perquè amb el confinament, i les bèsties allunyades dels carrers i les places, els premis han servit “més que mai, per reivindicar l’àmbit festiu”, com va destacar la presentadora, la periodista Maria Xinxó, en donar la benvinguda als assistents.

Premis BEST de reconeixements a la societat

La gala es va obrir amb el ball solemne del Lleó del Vendrell, el municipi que acollia així la gala com a capital de la Cultura Catalana, i a continuació la presentadora va donar a conéixer els guardonats amb els premis BEST en la categoria de reconeixements a la societat. Maite Roca, presidenta de l’Associació Institut Promoció de la Cultura Catalana, va rebre el premi BEST al personatge públic. El jurat va valorar “la seva dilatada trajectòria en el camp de la cultura popular al barri del Raval de Barcelona i l’impacte social i inclusiu de les seves accions dutes a terme en una zona on conviuen persones de moltes nacionalitats diferents”.

El Premi de l’associacionisme cultural va ser pel Grup Cultural Garrigues, per “la seva tasca en l’àmbit de la cultura popular tant a nivell local com, inclús, internacional durant més de tres dècades”.

El canal de comunicació Virus Popular, nascut durant el confinament i liderat per Amadeu Carbó, va rebre el Premi a la iniciativa de comunicació. I finalment, l’Associació de Fabricants i Majoristes de Focs d’Artifici de Catalunya va ser guardonada amb el Premi a la iniciativa empresarial.

Premis a les iniciatives confinades

Enguany, a la categoria anterior s’hi sumava una de nova, a les millors iniciatives impulsades per les entitats federades durant el confinament i la desescalada. El primer premi va ser per al Drac de Vilanova i la Geltrú, per Hi tornarem!, un vídeo on la bèstia de foc va recorre diverses localitats de Catalunya. El projecte “pretenia ser una carta d’amor a totes les festes i en totes les seves varietats que aquest any no s’han pogut fer o s’han fet en una manera molt reduïda”, segons va explicar un representants de l’entitat.

Els segon i tercer premis van ser, respectivament, per a l’Associació Àliga del Vendrell, pel projecte Santa Anna 2020 – El Vendrell, i pel drac de foc el Cabrot, pel seu concurs de cartells infantils també per a la festa major del Vendrell.

Havien de ser només tres premis, però el jurat va decidir considerar finalistes les dotze entitats participants. D’aquesta manera, com va apuntar Mateu Tres, president de l’Agrupació, es va voler “posar en valor tot l’esforç que han fet les entitats, tant les que van presentar projectes com les que no, que han impulsat activitats del tot inusuals, originals i creatives”. Tres va destacar que amb la pandèmia s’ha aconseguit “trencar barreres físiques i treballar en la distància”, cosa que, va reconèixer, “en l’àmbit del bestiari festiu és molt complicat, perquè som un col·lectiu que necessitem el contacte amb la gent del carrer, i ens hem hagut de reinventar”.

A la gala també es va presentar el nou ambaixador del bestiari festiu: el popular cuiner de TV3 Marc Ribas, qui es va comprometre a divulgar i promoure aquest àmbit festiu i “si cal, cuinant amb samarretes del bestiari”.

Per acabar, Maria Xinxó va emplaçar a tothom a retrobar-se l’any vinent a Tortosa, el municipi que prendrà el relleu al Vendrell com a capital de la cultura, i va assegurar que “hi tornarem amb més festa, amb més foc i més ball”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa