La història de la ciutat de Barcelona està clarament vinculada a la història de la cultura popular i les seves manifestacions festives. I entre aquestes, el bestiari. La capital de Catalunya té un amplíssim catàleg de figures festives, totes elles amb una història i un patrimoni immens. És el cas dels Cavallets Cotoners, la primera referència dels quals es remunta a l’any 1424, quan apareixen esmentats al Llibre de les Solemnitats, primer com a propietat del Consell de Barcelona i posteriorment cedits al Gremi de Cotoners. Durant quatre segles van actuar al carrer per al gaudi dels veïns i veïns, fins que, cap a l’any 1860 se’n perd la referència.
Set dècades després, durant la II República, es van recuperar, i l’any 1994 els Cavallets Cotoners s’incorporen al Bestiari Històric de Barcelona. L’Esbart Català de Dansaires va produir el 2013 l’exposició Cavallets … endavant!. Els Cavallets Cotoners de Barcelona, i ara es recupera de nou a la Casa dels Entremesos amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la recuperació de les Festes de la Mercè. Montserrat Garrich, experta en cultura popular i membre de la Casa dels Entremesos, explica a Tornaveu que aquesta mostra consta de tres plafons en els quals s’explica la tipologia de la imatgeria festiva a Catalunya, i en especial la tipologia del bestiari dels cavallets. A més, “hi ha 22 muntatges fotogràfics amb les imatges que documenten l’adaptació de les vuit peces en forma que cavallet, construïts pel taller Malatesta de Barcelona l’any 1933, essent unes de les peces de bestiari més antigues de la ciutat de Barcelona, fins als actuals Cavallets Cotoners de Barcelona i les activitats en què han participat des de la seva incorporació al projecte de recuperació del Bestiari històric de Barcelona i al Seguici popular de la ciutat”. És, per tant, un viatge des de la primera imatge de l’auca del segle XVIII “de la qual es va copiar el model de gualdrapa, fins a l’any 2013 », afegeix Garrich.
La figura festiva dels Cavallets Cotoners es complementa amb dos balls: El Ball dels Cavallets Cotoners, en què dansen el Toc d’inici de les Festes de la Mercè, i el Ball de Cavallets, per a cercaviles i altres actuacions. Com a complement del cavallet, els balladors porten una llança de fusta acabada en una bola metàl·lica de color daurat amb l’escut del Bisbat de Barcelona i una espasa curta de ferro colat. Segons el moment utilitzen un complement o altre. Montserrat Garrich també explica que la mostra inclou altres materials complementaris, com ara un fulletó en què es tracten els grups de cavallets, cavallins, turcs i cavallets de Catalunya, il·lustrat amb imatges de diverses poblacions: Reus, Tarragona, Mataró, Vilafranca del Penedès, Tàrrega, etc.