Tornaveu
Xerrada sobre el Fons Joan Amades a La Violeta de Gràcia

Joan Amades és conegut pel gran volum d’obres, d’un ampli ventall de temàtiques, que va publicar. És més ignorat, en canvi, l’arxiu personal del folklorista, custodiat a la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (plaça Salvador Seguí, 1). Una autèntica joia per tots els amants del patrimoni immaterial català i els estudis etnològics.

El Fons Joan Amades va ser cedit al Departament de Cultura (1989) per Consol Mallofré, cunyada i secretària personal d’Amades. L’arxiu està conformat per 268 publicacions pròpies, 1.887 materials de la seva biblioteca privada, una extensa hemeroteca conformada per 192 revistes i anuaris, un aplec de 704 opuscles i fulletons, una extensa col·lecció de postals i fotografies antigues, i també l’epistolari que l’autor del Costumari Català va mantenir amb figures tan destacades com Antoni Maria Alcover, Lluís Millet, Rossend Serra, Francesc de Borja Moll o Francesc Pujol, entre molts altres.

Antoni Serés treballa com a responsable de l’Arxiu del Patrimoni Etnològic de Catalunya, institució encarregada de vetllar del Fons Amades. Més enllà de l’àmbit laboral, també ha difós la figura del folklorista a través del programa radiofònic Fes ta Festa, i mitjançant col·laboracions amb l’Associació Cultural Joan Amades.

Per assistir a la xerrada, cal enviar un correu d’inscripció a [email protected]

Donació de la família de Griselda Karsunke a l’Associació Cultural Joan Amades

Griselda Karsunke va ser una de les impulsores de l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA). En reconeixement a aquesta dedicació, Consol Mallofré va obsequiar-la amb materials de treball del folklorista. Passats pocs mesos del traspàs de Karsunke, la seva família ha fet una donació dels materials a l’ACJA. El gruix del Llegat Griselda Karsunke -tal com s’anomenarà aquesta unitat d’arxiu- està conformat per documents relacionats amb gegants -partitures, anotacions, fotografies antigues, correspondència- i material etnològic: un barret de cop, ventall de fil, espardenyes, puntes de boix, picadors, una carrau, i fins i tot un sobre amb esqueles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa