Tornaveu
L’exposició que recorda el mestre Aureli Capmany

Probablement ningú com Aureli Capmany ha fet tants esforços en la divulgació de la cultura popular entre els més petits. Una labor constant, desenvolupada durant pràcticament trenta anys, i a més realitzada amb gran èxit. Les matèries que Capmany va impartir a l’Escola Montessori de Barcelona (1915 -20) i a l’Escola de Pàrvuls Montessoriana (1916 – 27) són un exemple d’innovació pedagògica. L’exposició “Aureli Capmany i l’educació dels infants”, visitable a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona fins al 30 de març de 2019, recordarà, doncs, una de les facetes més importants de la biografia del folklorista.

Com a responsable de la revista infantil Patufet (1904), que tan bona acollida havia tingut en les llars catalanes –encara és, de fet, la publicació que ha aconseguit una major tirada en llengua catalana—, Capmany sabia com estimular la canalla perquè aprenguessin els coneixements que els hi volia transmetre. En aquest sentit, va focalitzar la seva activitat com a mestre en dues matèries principals: els jocs folklòrics, i les cançons i danses populars. Expressions que considerava universals, i en conseqüència, més fàcilment assimilables per l’alumnat.

Els testimonis de l’època afirmen que Capmany era un home amb grans habilitats comunicatives. Segons la seva filla, l’escriptora Maria Aurèlia Capmany, “posseïa un poder excepcional de fer vivent allò que explicava”. Un do que segurament havia intensificat com a membre d’un grup de teatre amateur, i que no dubtava en utilitzar a les seves classes. Contra els preceptes de l’educació magistral, va intentar que els alumnes visquessin un aprenentatge més vivencial. Estava convençut que el folklore, ben explicat, és una eina educativa de primer ordre.

L’exposició Aureli Capmany i l’educació dels infants està emmarcada en la commemoració de l’Any Aureli Capmany, comissariat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, en motiu del 150è aniversari de l’homenatjat.

Altres exposicions emmarcades en la commemoració de l’Any Capmany.

Tornant de vacances, s’inauguraran dues noves exposicions sobre Capmany. El 13 de setembre, l’Esbart Català de Dansaires presentarà “Aureli Capmany a l’Esbart Català de Dansaires. Aureli i Campany i la Dansa”, que repassarà la importància del qui fou fundador i director de l’entitat entre 1909 i 1917 pel desenvolupament de la coreografia catalana. Una setmana més tard, 20 de setembre, es presentarà “Patufet, on ets?”, sobre la transcendència que l’esmentada revista infantil va tenir en la normalització de la llengua catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa