Tornaveu
L’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona celebra cent anys

L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, constituïda el 26 d’octubre de 1922 amb el nom d’Agrupació Sardanista de Barcelona, és un dels organismes culturals més veterans de l’àmbit barceloní. I avui, un segle després, continua tenint un paper essencial en el teixit cultural de la ciutat, amb reconeixements tan potents com una Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1988) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (1997). A més, la seva activitat cultural ha estat reconeguda per la UNESCO. Tot això bé val una gran celebració pel seu centenari, que va començar a commemorar-se l’octubre del 2022 però que aquest 2023 té encara diverses cites interessants.

Gran concert al Palau de la Música

El més destacat, un gran concert al Palau de la Música el proper 27 de febrer, en què el compositor Marc Timón estrenarà una obra commemorativa. Timón té més d’una cinquantena de premis nacionals i internacionals, entre els quals destaquen el Premi Internacional Jerry Goldsmith, que ha guanyat en sis ocasions, el Premi Agustí Borgunyó, els MundoBSO Awards i les nominacions als Goldspirit i als Scoremagacine Awards com a millor compositor novell. En el camp de la música per a cobla compta amb una seixantena de sardanes i obres concertístiques que els darrers quinze anys han estat també guardonades.

També hi ha previst l’Aplec de la Catedral el 10 de juny i l’acte institucional de Cloenda del Centenari al Saló Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el mateix mes de juny. D’altra banda, a través de la secció Amics dels Concerts, l’Agrupació ha volgut celebrar el centenari amb un cicle de concerts, que també tindran lloc aquest 2023.

Patrimoni a disposició dels ciutadans

L’entitat, que forma part de la Federació d’Ateneus de Catalunya, des de la seva fundació ha mantingut una intensa activitat de foment de la llengua i la cultura catalanes, incidint especialment en el món sardanista, així com en d’altres àmbits com el muntanyisme, el turisme cultural, la dansa, la música i el teatre. A més, té un valuós patrimoni: té un arxiu de més de 7.000 títols de partitures i particel·les de sardanes en paper i en microfilm. El món sardanístic, cobles, compositors i d’altres que ho sol·liciten en poden disposar gratuïtament. També té una biblioteca de més de 1.350 títols i una fonoteca de més 500 discs de vinil i compactes que estan a la disposició dels socis, veïns del barri i públic en general.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Rosa M. Provencio a febrer 16, 2023 | 21:41
    Rosa M. Provencio febrer 16, 2023 | 21:41
    Algú em pot ampliar la informació del reconeixement de la UNESCO? No en sabia res.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa