Tornaveu
Exposició sobre el patrimoni que Franco va robar als ateneus

Quan s’enduen el país. L’espoli franquista als ateneus de Catalunya és el reflex d’una terra que va ser usurpada per un dictador en totes les seves vessants. Llengua, política, cultura, valors socials, però també patrimonialment. L’exposició, un treball conjunt de la revista La Mira i de la Federació d’Ateneus, recull també les complicitats d’ateneus de tot el país per recopilar material històric com fotografies de context o genèriques sobre l’activitat ateneística fins al final de la Segona República, com ara agrupacions corals; activitats de formació i educació; de socors mutus; recaptes o accions de solidaritat; participació en les campanyes per l’Estatut; celebracions de l’adveniment de la República; i, en especial, actes polítics i sectorials de dones i joves.

Amb aquest material i la investigació periodística de La Mira, es presenta aquesta exposició itinerant, que consta de 13 plafons i un llibret explicatiu, que la Federació posa a disposició de tots els ateneus- es recomana una durada d’entre 2 i 3 setmanes de l’exposició, que tindrà el suport i supervisió de la FAC- i que repassa l’espoli patrimonial franquista vers l’associacionisme ateneístic. Va ser un mecanisme repressiu de primer ordre en el qual confluïen la voluntat política de càstig als enemics i l’interès econòmic del nou estat sorgit de la victòria de la Guerra Civil. Des de l’inici de la insurrecció, el Movimiento Nacional buscà consolidar-lo sobre una sòlida base legal, construïda expressament per legitimar la usurpació patrimonial generalitzada a totes les persones físiques i jurídiques, vives o mortes, que qualificà d’enemics polítics. Centenars d’immobles foren espoliats a les entitats del moviment associatiu de Catalunya”.

Aquesta exposició és només el primer contingut fruit de la investigació feta per LA MIRA en col·laboració amb la Federació d’Ateneus de Catalunya, ja que també hi haurà reportatges amb més informació, xerrades, un llibre i continguts audiovisuals. L’any 2015, els ateneus catalans ja es van unir per reclamar el seu patrimoni espoliat pel franquisme. En un manifest, es demanava equiparar les reivindicacions dels ateneus a les que van fer partits i sindicats d’esquerres en el seu dia, i obtenir els béns mobles espoliats per la dictadura. Es tracta de béns mobles i immobles, entre els quals hi ha edificis, documents i drets de borsa, entre altres, que encara no han estat retornats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa