Tornaveu
Amades a la recerca del rastre del Quixot a la cultura popular

Dijous 12 de maig Txantal Grau i Antoni Serés, responsables de l’edició, l’any 2005, de l’inèdit de Joan Amades El Quixot dels ignorants (Edicions El Mèdol de Tarragona) han exposat les singularitats del llibre i el procés d’editar-lo a La Casa dels Entremesos de Barcelona. Amb motiu de la commemoració del quart centenari de la publicació de la segona part del Quixot, l’ocasió és perfecta per parlar de com Amades va resseguir el rastre de l’obra cervantina dins la cultura popular.

Conduïts pel biblioteconomista Marcos Yañez, els escriptors comentarem que El Quixot dels Ignorants va ser un mecanoscrit original de Joan Amades que l’any 1946 fou inclòs dins el llibre de Joan Givanel i Agustí Calvet Gaziel titulat Historia Gráfica del Cervantes y del Quijote on, per cert, no hi figurà el seu nom en els crèdits tot i que la contribució que va fer l’Amades fou essencial per redactar el capítol anomenat El Quijote del Pueblo. I, per fer visible aquesta realitat, a taula, els editors han mostrat exemplars de les dues obres. D’altra banda, i com a complement a la xerrada, durant unes setmanes s’exposa a la Casa dels Entremesos l’exposició que, en paral·lel a l’edició del llibre, l’Associació Cultural Joan Amades va impulsar en el seu moment a partir dels documents de treball de Joan Amades.

La sessió ha acabat amb un interessant torn obert de preguntes on s’han destacat els valors d’identitat que ja en l’època del folklorista tenien els personatges literaris d’en Quixot i Sancho Panza, tot analitzant els objectes i documents que l’estudiós va recollir de cultura popular com ara: bitllets, calcomanies, cromos, ex-libris, indianes, jocs, papers de lleixes, paquets de tabac, titelles… els quals fan observar que la tradició actual pel fenomen dels marxandatges ve de lluny. I, per altra banda, anunciar que la propera de les sessions del “Com es va escriure…” està previst pel dijous 9 de juny i serà dedicada a l’estudi Fabulari Amades tot desitjant que sigui del vostre interès.

“Com es va escriure…”

Les sessions del programa “Com es va escriure…” són una iniciativa de l’Associació Cultural Joan Amades que permeten apropar al públic l’obra del folklorista Joan Amades. Iniciada la temporada passada, dins del marc de les sessions s’han presentat els treballs Danses de la Terra (Lluís Puig i Jan Grau); Corpus (Amadeu Carbó i Antoni Serés); El Jugar de l’Amades (Imma Marín, Olga Pardo i Griselda Karsunke); Les Veus del Carrer (Amadeu Carbó i Guillem Escriche) i que enguany ampliarem, també, amb els llibres: Fabulari Amades (Jan Grau); Les Joguines de Plom (Antoni Serés); i, El Pessebre (Albert Dresaire, Josefina Roma i Antoni Serés).

El desenvolupament de les xerrades s’inicia sempre amb unes paraules de benvinguda a La Casa dels Entremesos a càrrec d’en Xavier Cordomí que, tot seguit, cedeix el torn de veu als moderadors que fan cinc cèntims dels autors i les obres per demanar que a continuació exposin com es realitzaren les diferents revisions dels originals de l’Amades tot exposant anècdotes, decisions adoptades, dificultats… Cal tenir en compte que la majoria dels llibres que són objecte de les trobades són obres que es van editar entre els anys 1995 i 2005, de manera que esdevenen retrobaments agradables i uns exercicis de memòria que, per l’ocasió, s’enregistren en àudio i que ben aviat es penjaran a la web de l’Associació Cultural Joan Amades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa