Tornaveu
XLII Universitat Catalana d’Estiu: tenacitat, història i poesia

«La flor de l’esperança minúscula i tenaç.» Aquest vers del poeta lleidatà Màrius Torres (1910-1942) de qui farem un homenatge nacional amb ocasió de la celebració del seu naixement, pot guiar-nos com un lema prou adequat a aquesta quaranta-dosena edició de la Universitat Catalana d’Estiu de Prada (Conflent). És el ressort d’aquesta tenacitat esperançada que el poeta sap dir bellament en moments de desolació molt més durs que els actuals, el que pot enfortir-nos per tal de travessar les actuals dificultats que afecten els nostres Països Catalans. Vénen temps molt difícils, com de sobte tot se’ns ha tornat més dur, més aspre, en el que podem descriure com a crisi, econòmica, política, institucional, espiritual de l’actual vida europea.

«La vida dels catalans és un acte d’afirmació continuada.» Aquest diagnòstic o conclusió tanca Notícia de Catalunya (1954, 1960), l’obra de síntesi i orientació de l’historiador gironí Jaume Vicens i Vives ( 1910-1960), de qui commemorem també el centenari del naixement. La lliçó del professor valencià Joan Francesc Mira Història i poesia obrirà els nostres treballs d’enguany, des de la qual, com un punt de llum i d’unitat, viurem el saber dir el temps dels nostres poetes i el saber narrar-lo i estructurar-lo dels nostres historiadors com a riqueses sempre disponibles de la nostra cultura catalana que mantenim amb tossuda tenacitat.

Com cada any hem programat cursos, debats, conferències, taules rodones, jornades, tallers, actes, commemoracions, i espectacles que ens faran uns dies agradables, intensos, reposats i lliures, on l’estudi, la cultura, el lleure, l’amistat i l’afirmació nacional es coordinen en un savi equilibri que hem decantat amb els anys i que és la nostra més especial característica a mantenir.

Memòria, coneixements, festa, gosadia, unes constants que ens indiquen un camí que avança. El programa d’aquest any ha estat construït des de l’atenció i la dedicació contínua de professionals universitaris, excel•lents en la docència i la recerca, de tots els nostres territoris en una gran diversitat de camps de cultura com són les ciències de la natura, ciència i tecnologia, ciències de la salut, economia, pensament, dret, història, literatura, llengua, música, cinema i art. L’equip rector que tinc el goig de presidir ha preparat l’edició possibilitada per la col•laboració de persones i administracions que ens asseguren la continuïtat. Sereu benvinguts a la Universitat Catalana d’Estiu!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa