Tornaveu
Pacte nacional: el moment de les decisions

Aquest dimarts tindrà lloc una nova reunió del Pacte Nacional pel Referèndum.

Així, després d’unes setmanes políticament molt intenses amb conferències a Madrid, cartes d’un executiu a l’altre, missives a la Comissió de Venècia, declaracions i contradeclaracions, la reunió del Pacte pot ser decisiva. De fet, sempre que s’ha reunit, el Pacte ha marcat el calendari i ha escenificat les etapes de la transició nacional.

Durant aquests darrers mesos, la feina del Pacte, i especialment de les entitats que el conformen, ha estat notable. D’una banda, el teixit associatiu del Pacte s’ha reunit en dues ocasions fora del Palau del Parc de la Ciutadella -en un centre cívic i en una escola pública-, d’altra banda, s’han aconseguit més de mig milió d’adhesions -i adhesions internacionals- al Manifest pel Referèndum. A més, el 19 de maig, al Palau de Congressos de Catalunya va tenir lloc un acte obert per fer explícita aquesta voluntat de diàleg.

Així les coses, aquest dimarts serà, de nou, el Parlament de Catalunya el que acollirà la reunió del Pacte. Diverses qüestions seran damunt de la taula: després de constatar que el govern espanyol no vol obrir cap via de diàleg per acordar un referèndum, quin ha de ser el paper del Pacte Nacional? Hi haurà un nou encàrrec del President? Cal que el Pacte explori la via unilateral o és millor donar per acabada la seva tasca? Pot mantenir-se un Pacte a dues velocitats o amb uns plantejaments tan amplis que en mantingui la cohesió? Quin serà el paper dels partits polítics a la reunió?

Algunes d’aquestes respostes segurament les podrem tenir dimarts. Mentrestant, dissabte i diumenge, com cada cap de setmana, l’associacionisme cultural català i el món de la cultura popular i tradicional mostrarà, amb aplecs, trobades i actes, la seva vitalitat i fortalesa arreu del territori. El país, i les entitats, hi som.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa