La festa de les Falles ja fa desenes d’anys que es va convertir en la festa gran de la ciutat de València i de moltes de les poblacions de la província. En este sentit, les Falles estan interioritzades en la vida local com a part de la identitat valenciana, compartida i preservada tradicionalment pels membres de la comunitat implicada.
Atenent a la importància de la festa com a condensador de diversos elements patrimonials de caràcter simbòlic i immaterial, l’Ajuntament de València va decidir, en gener de 2011, iniciar el procediment per presentar la candidatura de la festa de les Falles per tal que fos inclosa en la Llista Representativa de la UNESCO de les Obres Mestres del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.
La candidatura, que s’articula entorn de l’Espai Cultural de la Festa de les Falles, va ser seleccionada el 9 de març de 2012 pel Consell de Patrimoni Històric Espanyol per ser presentada davant la UNESCO com una de les candidatures espanyoles.
L’Espai Cultural de la Festa de les Falles engloba aquells elements de caràcter immaterial que compten amb certa singularitat davant d’altres festes similars i que constitueixen l’essència bàsica de la festa d’origen veïnal i participativa. Part important d’esta candidatura és el mateix ofici d’artista faller, que compta amb unes particularitats professionals concretes, una transmisió intergeneracional i una singularitat professional de primer ordre. Igualment, manifestacions pirotècniques autòctones, com la despertà i la mascletà, manifestacions literàries com els llibrets o els apropòsits, o els mateixos ritus de la plantà i la cremà dels cadafals, amb tots els sabers i coneixements relacionats, són altres elements patrimonials que, per la seua singularitat i per la seua relació amb el context festiu de les Falles, són considerats a la candidatura.
Però, a més, la candidatura presta especial atenció a diferents aspectes de la mateixa organització de la festa que, culturalment, aporten valor a la candidatura: participació directa de la ciutadania en l’organització de la festa a partir d’una xarxa de sociabilitat repartida per tot el nucli urbà de les poblacions que celebren les Falles, coexistència i convivència de diferents generacions i transmisió intergeneracional de pràctiques i costums lligades a l’organització de la festa, entre d’altres.
La candidatura de l’Espai Cultural de la Festa de les Falles Valencianes, en definitiva, destaca aquells elements que mostren un clar respecte per la diversitat cultural i la creativitat humana i que, alhora, són garants d’uns valors transmesos de generació en generació, recreats per una comunitat local implicada en la seua organització i desenvolupament, com és la valenciana.
El ben és cert és que la candidatura compta amb tots els requisits per ser reconeguda per la UNESCO. De tota manera, independentment del resultat final, este procés permetrà aportar una major visibilitat als elements culturals de la festa, que en són molts, i assentar les bases per a una major dinamització dels components centrals de les Falles, una festa dinàmica i moderna.