Tornaveu
L’associacionisme i el creixement de l’Assemblea Nacional Catalana

En la història recent de Catalunya s’han succeït uns quants episodis de reivindicació nacionalista organitzats directament per la societat civil –sense el suport directe dels partits polítics– que han evidenciat que el poble és ben viu i està disposat a defensar la seva dignitat col·lectiva. Entre aquests esdeveniments civicopolítics destaquen, evidentment, el primer referèndum per la Independència d’Arenys de Munt (13 de setembre de 2009), la primera onada de consultes sobiranistes a 167 pobles i ciutats de Catalunya (13 de desembre de 2009), la multitudinària manifestació de Barcelona en contra de la sentència del TC sobre el nou Estatut d’Autonomia (10 de juliol de 2010) i la consulta sobiranista de Barcelona (10 d’abril de 2011).

Els escèptics de mena i els enemics declarats de Catalunya rebaixen o neguen, respectivament, l’èxit innegable de totes aquestes mobilitzacions populars argumentant que, de moment, aquest suposat increment de l’independentisme a casa nostra no es va traduir en vots a les darreres eleccions autonòmiques i municipals, i tenen tota la raó del món, però miren cap a una altra banda quan se’ls recorda que, en només un parell anys, el sentiment independentista ha guanyat transversalitat generacional i ideològica i ha penetrat, fins i tot, en sectors de la societat catalana habitualment contraris a la qüestió, circumstància absolutament inimaginable cinc o deu anys enrere, de manera que l’assoliment d’una majoria social a favor de la consecució d’un Estat propi per a Catalunya ha deixat de ser, finalment, un somni impossible. Les darreres estadístiques del Centre d’Estudis d’Opinió, a més a més, afirmen que, en cas de fer-se ara mateix un referèndum vinculant sobre la independència, gairebé un 50% dels catalans triaria la butlleta afirmativa.

La prova clara que l’independentisme avança i continua reinventant-se i enfortint-se des de la societat civil és que el març passat va tenir lloc a Barcelona, justament, la culminació d’aquest procés de mobilitzacions civils amb la constitució oficial de l’Assemblea Nacional catalana (ANC), una organització de caràcter volgudament popular, unitari, plural i democràtic que, inspirada en la històrica Assemblea de Catalunya, es vol convertir en un potent instrument de conscienciació nacional a favor de la consecució pacífica de la independència política de Catalunya. L’objectiu final de l’ANC, que ara mateix ja compta amb un full de ruta molt definit, és exigir al nostre Parlament la convocatòria d’un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya no més enllà de la data simbòlica de l’any 2014, tres segles justos després de la derrota militar de Catalunya a càrrec de les tropes borbòniques.

El desplegament de l’ACN arreu del territori ja compta actualment amb 245 assemblees locals constituïdes, i algunes més en procés de constitució, que aporten al nou moviment milers i milers de simpatitzants. L’ANC, a més a més, ha signat darrerament un acord de col·laboració amb l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), el front d’ens locals a favor de l’alliberament nacional de Catalunya que lidera el Sr. Josep M. Vila d’Abadal, batlle de Vic i diputat al Parlament per UDC, i que ja suma 466 ajuntaments, 23 consells comarcals i la Diputació de Lleida entre els seus adscrits.

El pes de l’associacionisme cultural català, òbviament, pot ser determinant en la creació de la majoria social que la UE reclama davant la hipotètica formació de qualsevol Estat nou dins els seus dominis. El teixit associatiu del nostre país és d’una riquesa espectacular i no podem desaprofitar el seu enorme potencial cohesionador i divulgatiu en la tasca de conscienciació que els catalans també tenim dret a dotar-nos d’un Estat propi. Les entitats i associacions culturals són innombrables i de mena diversa: grups de teatre amateurs, corals infantils i no infantils, colles sardanistes, colles de geganters, colles de diables, capgrossos, esbarts dansaires, colles de trabucaires, castellers, centres d’estudis locals, grups de pastorets, pessebristes i catifaires, entre altres. Tampoc cal oblidar les múltiples associacions educatives ni tampoc les esportives, que aglutinen una gran quantitat de famílies temporada rere temporada i permeten teixir complicitats entorn del país. Viles de cinc o sis mil habitants, per exemple, poden tenir perfectament entre quaranta o cinquanta entitats o associacions en actiu, una xifra que demostra l’enorme vitalitat del fet associatiu, de manera que sovint costa conèixer persones que no estiguin implicades en alguna d’elles. La veritat és que un segment molt ampli de la ciutadania col·labora o participa habitualment, en un grau o altre, en dues o tres entitats alhora, si no més. Desconec el nombre total d’entitats culturals, educatives i esportives que existeixen actualment a Catalunya, però deuen ser uns quants milers.

Cada dia som més els qui pensem que toca rebel·lar-nos davant les múltiples escomeses polítiques, econòmiques i morals que rebem d’Espanya. Catalunya té dret a dotar-se d’un Estat propi a imitació de totes les altres nacions europees que ho han aconseguit durant les últimes dècades, des de Lituània fins a Croàcia, o que esperen aconseguir-ho durant la dècada present, com Flandes, Euskadi o Escòcia, que ja ha rebut el vistiplau del Regne Unit per a la convocatòria d’un referèndum durant el 2014.

No podem badar. Si hem sabut organitzar-nos en múltiples i dinàmiques associacions i entitats, també hem de ser capaços de sumar esforços entorn de l’ANC i demostrar tots plegats la força veritable del poble català. En cas contrari, no sobreviurem com a nació i la pena serà tan lamentable que ni vint, ni trenta, ni quaranta mil associacions, posem per cas, seran un bon consol.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Oriol Gil Sanchis a juliol 06, 2012 | 10:40
    Oriol Gil Sanchis juliol 06, 2012 | 10:40
    Tres precisions: 1. Us descuideu totes les onades de consultes sobre la independència del 2010 (febrer, abril, maig, juny...) i alguna del 2011 (gener). Si més no, el 25-A (amb ciutats com Girona, Manresa, Lleida o Reus) va mobilitzar molts més ciutadans que no pas la del 2009! 2. Segons la recent enquesta del CEO, MËS del 50 % dels ciutadans de la comunitat autònoma de Catalunya votarien a favor de la independència, no pas GAIREBÉ. 3. L'Associació de Municipis per la Independència ja aplega més de 500 municipis, 484 dels quals amb la moció d'adhesió oficialment registrada, és a dir més de la meitat dels que integren la comunitat autònoma (no pas 466)
  2. Icona del comentari de: ABEL MARUNY I SALES a juliol 06, 2012 | 22:07
    ABEL MARUNY I SALES juliol 06, 2012 | 22:07
    Salut. Jo voldria fer algun matís i també algún dubte que valdria tant pel senyor Antoni Pladevall com pel senyor Oriol Gil. En general prou bé l´article i el comentari anterior. La paraula GAIREBÉ és evident que no és correcte quan parla el senyor Pladevall d´un referèndum ja que la darrera enquesta del CEO parla d´un 51 per cent.....però tampoc és correcte el matís del senyor Gil...o si ho preferiu el matís és bastant més gran. Aquest percentatge seria d´un 64, 7 per cent ja que els que es queden al sofà i no van a votar no comptarien en el comput final. El dubte és el que m´ha generat el senyor Gil. Disculpi...si vol vosté mateix... em podria explicar -si us plau- quina altra manera hi ha d´adherir-se a l´AMI que no sigui amb la moció oficialment registrada? 484, molt correcte el seu matís, són els registrats oficialment...No coneixia la dada que diu vosté que hi ha més de 500 municipis afegits... Em podria dir quin és el nombre exacte de municipis en total doncs ? Moltes gràcies.
  3. Icona del comentari de: ABEL MARUNY I SALES a juliol 06, 2012 | 22:15
    ABEL MARUNY I SALES juliol 06, 2012 | 22:15
    Perdó...sóc l´Abel Maruny, l´autor del comentari anterior. Les coses s´han de posar al seu lloc. Una cosa és quan l´article ha estat escrit i l´altre quan els lectors i lectores el llegueixen. Ho dic perquè acabo de veure que el senyor Pladevall va escrire l´acticle el 26 de juny del 2012. Per tant l´aportació del senyor Gil és positiva i actualitzadora però el senyor Pladevall no incurreix en cap errada. Segurament el 26 de juny si que eren 466. Les coses com siguin. Gràcies altre cop als dos per les seves aportacions. ABEL MARUNY
  4. Icona del comentari de: Teo a juliol 06, 2012 | 22:23
    Teo juliol 06, 2012 | 22:23
    Fins i tot 'la majoria' (>50%) és MOLT per sota de la realitat del dret internacional aplicat en cas de referèndums EL resultat OFICIAL i reconegut és NOMèS la repartició enhtre SIs i NOs que decideix si s'ha guanyat o perdut! Vull dir que (per al resultat estricte) SIs + NOs han de fer 100% Exemple? Si 51 % NO 21%, x abstencions y nuls... ect (tal com ho presenten molts estaments informatius) = en veritat 71% (70.8%) de si i 29% (29.2%) de No!!! Lluny dels 51% com es presenten habitualment; guanyat per golejada! PERò tanmateix NO podem ens permetre NI de ser segurs NI de cridar JA 'Victória!'. Seria la millor manera d'ajudar els altres (NOs) a progressar
  5. Icona del comentari de: Manel Bargalló a juliol 06, 2012 | 23:44
    Manel Bargalló juliol 06, 2012 | 23:44
    Molt bon article, felicitats, però m'agradaria fer notar per la part que em pertoca que el que va motivar el referèndum d'Arenys de Munt va ser la ILP que es va presentar arrant de la manifestació de 10.000 catalans a Brussel·les demanant :" We Wont a Catalan State - Volem un Estat Català". Per primer cop a la història catalana prop de 10.000 catalans vam manifestar-nos fora de la frontera dels Països Catalans demanant la independència. Quan es va realitzar aquesta manifestació, la moral del moviment independentista estava molt baixa i crec que arran de l'exit rotun de aquesta manifestació, molts catalans van recuperar l'autoestima que després va donar peu els referèndums populars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa