Tornaveu
La vitalitat cultural de Catalunya

Periòdicament, a tots els països, es fan enquestes i estudis sobre l’interès de la gent per a expressar inquietuds, organitzar activitats i promoure projectes. Arreu es considera que conèixer amb precisió com evoluciona i com es projecta la vitalitat d’un poble és molt important. És com el metge que pren el pols al pacient.
A Catalunya en aquestes anàlisis periòdiques sempre hi té una importància especial l’ample camp de la cultura i la seva promoció a partir de la gent, a l’àmbit popular dels pobles, barris i ciutats.

Aquest dinamisme que aplega gent en tots els sectors de la cultura té com a objectiu general divulgar aquells qui fan viva una expressió cultural, des dels que fan balls populars, fins els que porten al carrer els diables i els seus focs, els geganters amb les seves construccions, els que recorren paisatges per a conèixer-los a fons, els que fan arts plàstiques, els que escriuen i concursen en el teixit de premis literaris. Tota aquesta vitalitat sorgeix de les entranyes del poble català i en expressar-se l’enriqueix en el seu conjunt. Neix per la voluntat de milers i milers de dones i homes que hi cerquen contribuir a que Catalunya sigui més creativa i partipativa.

Aquesta constant es manté, tot i que les èpoques canvien i les formes de vida evolucionen, però, l’instint associatiu a Catalunya segueix com una necessitat d’aplegar-nos i de fer-ho amb l’esforç de cada un de nosaltres.

Les generacions passen però la necessitat d’associar-se i de fer-ho a l’entorn d’uns objectius d’esforç i de millora col·lectiva es manté. És la gran pedagogia popular que diu als joves que cal seguir el gran treball de conèixer qui som i què hi fem al món i en fer aquest esforç esdevenim realment persones amb voluntat i criteris lliures.
El teixit associatiu nasqué a Catalunya com una decisió del poble de demostrar-se capaç de crear aquells instruments que en fer-nos conèixer la cultura, ens fan més actius, més creatius i més realitzats.

Aquesta immensa panoràmica d’associacions que caracteritzen la geografia humana de Catalunya és una de les expressions més eloqüents de la nostra vitalitat. Fem tot el que sigui al nostre abast per a mantenir-ho i augmentar-ho en tots els indrets perquè és senyal de vida i bandera d’estimació del poble al que pertanyem i des del qual contribuïm al progrés de la Humanitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa