Sant Vicenç de Calders és un dels punts estratègics de la xarxa ferroviària catalana. Per la seva estació es connecta Barcelona –i les comarques gironines– amb les línies de Lleida, Tarragona-Reus, Flix-Riba-roja i Tortosa. I això, per a l’equilibri territorial no és una qüestió menor. Lloc transitat pels habituals del tren, que hi passem ben sovint, l’estació ofereix ben a prop seu, pels que baixen dels vagons i surten de les seves andanes, un indret referencial de partitures i país.

Des d’allà, i amb un passeig de vint-i-cinc minuts per la platja de Coma-ruga, i endinsant-nos per la de Sant Salvador, arribem a la Vil.la Casals, construcció harmònica d’estiueig, amb balustrada, jardí i escultures noucentistes. Espai romàntic, l’arquitectura vincula també Pau Casals amb el Vendrell, la seva ciutat natal.

La importància de Pau Casals no rau només en la seva vocació musical, sinó també, com és ben sabut, pel seu compromís amb Catalunya. No és estrany, així, que al llibre Referents (Curbet, 2015) del filòleg gironí David Pagès el nom del concertista vagi sent una constant quan s’explicita la cultura catalana del segle XX.

Així, en aquest recull de 40 entrevistes a personalitats, es dediquen diverses pàgines a conversar amb la violoncel·lista porto-riquenya Marta Casals, amb qui el músic va casar-se el 1957; poden trobar-se les respostes de l’avui parisenca Maria Rosa Corredor –filla del que va ser secretari de Pau Casals a Prada de Conflent– parlant dels anys d’exili a la Catalunya del Nord; i els records que expressa Amèlia Trueta, filla del doctor que s’instal·là a l’Anglaterra de la Segona Guerra Mundial. A més, a l’entrevista que es reprodueix amb Josep Maria Soler, l’abat de Montserrat explicita la importància que tingué el discurs del vendrellenc a l’Assemblea General de les Nacions Unides, aquell llunyà 1971.

Ara que el bullici turístic estiuenc de les platges de la Costa Daurada torna al seu estat de repòs progressiu, és un bon moment per redescobrir novament un dels espais més personals del passeig de Sant Salvador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa