Tornaveu: “Dispositiu que, reflectint la veu de qui parla, permet de sentir-lo millor, de més lluny.”

Des del desembre de 2009, la revista Tornaveu ha fet aquesta funció: ser la veu d’un gran nombre d’associacions culturals; la veu d’una bona part d’aquesta societat civil catalana que té en l’associacionisme un dels seus trets més característics.

Des del Consolat del Mar, passant pels gremis i les acadèmies, la societat industrial, el cooperativisme, fins arribar al segle XX i XXI, Catalunya, els Països Catalans, han estat sempre un exemple paradigmàtic de la nació que, en no disposar d’un Estat, s’organitza ella mateixa des de la societat civil per suplir aquesta manca.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) és un exemple més d’aquesta capacitat d’organització de la societat civil d’aquest país. Una organització nascuda fa poc més de dos anys que ha contribuït en bona part a canviar completament i de dalt a baix els escenaris polítics i a fer que aquest país avanci decididament cap a la sobirania plena, cap a la independència.

L’ANC és una organització unitària, transversal i democràtica que compta actualment amb més de 55.000 membres, entre associats, simpatitzants i col·laboradors. Organitzada territorialment en més de 600 assemblees escampades arreu del país, en 52 assemblees sectorials i 23 assemblees exteriors.

Catalunya necessita un Estat. Hi ha una multiplicitat de raons i d’arguments que ho justifiquen. Un Estat propi i independent assegurarà, mitjançant una Constitució democràticament establerta i assumida pel poble català, unes estructures d’Estat adequades a la realitat i a les necessitats de Catalunya. Un Estat independent comportarà l’existència d’un Parlament amb plens poders, que podrà legislar lliurement, que podrà gestionar lliurement, que podrà pactar lliurement.

La independència és només una eina per aconseguir canviar la societat. És la nostra eina per aconseguir construir un Estat millor, un Estat més democràtic, un Estat amb més justícia social… Un Estat, sobretot, de futur. Un Estat en què puguin viure millor els nostres fills i els nostres néts.
I en aquest nou Estat per a tothom, l’associacionisme continuarà sent-hi present, no tant per suplir-ne les mancances d’una nació sense estat, sinó per continuar completant les necessitats de la nova societat catalana, per continuar demostrant aquesta necessitat vital que tenim d’autoorganitzar-nos segons el nostre propi criteri, necessitats i valors polítics i socioculturals.

En nom propi i en el de l’Assemblea Nacional Catalana felicitem la revista Tornaveu per aquest número 100. Per aquest treball incansable durant prop de cinc anys en pro de la llengua, la cultura i el moviment associatiu d’aquest país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa