La cadena humana envoltant l’edifici de La Caixa en plena Diada és, de totes totes, un error estratègic greu per part dels seus organitzadors i de les entitats, partits i persones que li donen suport. La Caixa no és l’enemic. De cap manera. Encara que patrocini l’esport espanyol. La Caixa serà, l’endemà, un aliat. L’entitat financera més sòlida de l’Estat –que, per cert, destina 500 dels seus 1.000 milions d’euros de beneficis a l’obra social- serà una peça imprescindible, perquè la Generalitat, i les empreses, necessitaran crèdit per garantir una transició estable i on tots els catalans tinguem garantit un estat del benestar des del primer dia. La Caixa, políticament, ha jugat net. No s’ha mullat ni a favor ni en contra del procés, s’ha limitat, com toca a una entitat financera amb interessos arreu, a dir que respecta l’actuació del govern català legítimament triat a les urnes.

Des del punt de vista financer, tampoc no trobo arguments pels quals atacar La Caixa i no, per exemple, Caja Madrid, el Banc Sabadell o CatalunyaCaixa. De fet, CatalunyaCaixa funciona amb diner públic controlat per Madrid, i ha estafat els seus clients amb les participacions preferents, que han perdut molts diners. La Caixa va bescanviar les preferents i els seus clients no han perdut diners. I el Banc Sabadell sí que s’ha posicionat en contra del procés sense massa manies.

La protesta és legítima, i la banca ha tingut un comportament majoritàriament reprovable. Però justament La Caixa ha estat la menys dolenta de les entitats. No ha estafat clients, ha respectat el sentit del vot dels catalans i destina el 50% dels seus beneficis a la societat, tot i que la llei no l’obliga a destinar ni un ral -el Banc Sabadell destina zero euros a obra social, ha absorbit Caixa Penedès i la CAM i li ha faltat temps per destruir l’antiga obra social. I per què s’ha triat justament La Caixa i no entitats que han tingut un comportament lamentable?

Crec que la resposta la tenen els mateixos organitzadors de la cadena humana al voltant de La Caixa. No hi ha raons objectives, però sí algunes fòbies que s’arrosseguen des de fa temps. Però no hi ha arguments que justifiquin que La Caixa és l’enemic. És més, aquesta cadena no farà cap bé al país. La cadena humana de l’ANC, en canvi, serà la gran expressió democràtica de tot un país.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: David a setembre 10, 2013 | 11:01
  David setembre 10, 2013 | 11:01
  Això em recorda un diàleg entre el personatge anarquista interpretat pel Xabier Elorriaga i un comissari de policia a La Ciutat Cremada. L'anarquista li parla al comissari de la revolució social i que faran i deixaran de fer no sé quantes coses, i el comissari li respon que "però pensa que l'endemà ens necessitareu a nosaltres igualment". Nosaltres haurem de tenir un exèrcit, que cometrà alguns errors, haurem de tenir un sistema financer que es lucrarà, haurem de tenir una policia repressiva i haurem de fer negocis internacionals que potser, només potser, acabaran ajudant a desforestar l'Amazones o desglaçar l'Àrtic. Doncs això, que ser independents també significa conviure amb la merda, si convé. Clar, la merda nostra.
  14
  Icona de dislike al comentari de: David a setembre 10, 2013 | 11:01 13
  Respon
 2. Icona del comentari de: Joan a setembre 13, 2013 | 07:28
  Joan setembre 13, 2013 | 07:28
  1) La Caixa és qui va vendre més preferents de l'estat espanyol. Uns 5.000 MM €. 2) No ha tornat els diners de les preferents, ha tractat malament a molta gent i ho segueix fent. 3) Està desnonant i ho pensa seguir fent, 4) Està salvant el cul a la part dels borbons residents a catalunya, ... INformi's
 3. Icona del comentari de: Pau a setembre 13, 2013 | 09:11
  Pau setembre 13, 2013 | 09:11
  Serà l'aliat quan serà nacionalitzat. "no trobo arguments pels quals atacar La Caixa i no bli blu bla" Si es llegeix què reclama el Procés Constituent veurà que estimen a tota la banca espoliadora de la mateixa manera. Només s'ha triat aquesta entitat per ser la més significativa, no perquè caigui pitjor que cap altra. Tot això no té res a veure amb patrocinis ni posicionaments, veig que va ben perduda.
 4. Icona del comentari de: Pau a setembre 13, 2013 | 09:15
  Pau setembre 13, 2013 | 09:15
  Ostres David, tu lo que vols és estar en un estat igual igual igual igual que Espanya però que t'estafin en català.. Passa'm el teu número de compte, que jo sóc molt patriota. No et facis pregaaar
 5. Icona del comentari de: Edu a setembre 13, 2013 | 09:23
  Edu setembre 13, 2013 | 09:23
  Ja hi som, Què tindrà a veure el discurset de La Caixa amb els fils que mou per darrere? Abertis-La caixa va apostar fort x madrit 20020 (com posa a l'anagrama) i si ells volguessin, donarien crèdit l'endemà de la indep. per pagar serveis i pensions. Oi que no ho fan? Per cert, aquests beneficis d'obra social, a on van a parar; al Caixaforum de madrit? Al sou de la infanta? Em sembla que estan molt ocupats fent la pilota als manaies de la capital i la resta del reino i recaptar-ne les prebendes, com per a que els importi un pèsol Catalunya. Això sí, mentre obren les barreres per a la Via Catalana, conspiren contra la independència des dels cercles financers i de poder real a l'ombra. Una espelma a déu i una altra al diable...
 6. Icona del comentari de: Cèlia a setembre 13, 2013 | 09:28
  Cèlia setembre 13, 2013 | 09:28
  Precisament perque esdevingui un aliat i no pas un element traidor, se´ls ha de recordar, constantment, cap a on anem..... Caja Madrid, en principi, no ha de tenir res a veure amb el nou català pel qual treballem (TOTS) aferrissadament; la caixa, és de preveure que sí i val més que restem ametents als seus moviments. Caixa Catalunya ja ha anat servida amb la gran compareixença del patriota Serra.... A més, com a pregunta elemental: el 50% que la caixa destina a la societat, Inclou tanmateix la manutenció d´infanta i caterva a Suïssa? Anem amb cura, no fora cas que ens tornin a fer passar gat per llebre, transacció per transició.
 7. Icona del comentari de: Miquel Àngel a setembre 13, 2013 | 10:07
  Miquel Àngel setembre 13, 2013 | 10:07
  La Caixa per molta obra social que tengui no és un banc ètic. Jo ja he fet el canvi dels doblers que tenia a la Caixa cap a un banc ètic. Per un món millor banca ètica, companyies elèctriques que treballin energia renovable i cotxes híbrids. Són coses senzilles que ajuden molt al nostre planeta i a la nostra societat. NO A LA CAIXA, NI CAP ALTRE BANC QUE NO DEMOSTRI ÈTICA
 8. Icona del comentari de: Marcel a setembre 13, 2013 | 12:07
  Marcel setembre 13, 2013 | 12:07
  Simplement crec que la Gemma Aguilera no ha acabat d'entendre perquè es va encerclar La Caixa...
 9. Icona del comentari de: Francesc a setembre 13, 2013 | 13:19
  Francesc setembre 13, 2013 | 13:19
  No ha sortit a tv3 res del procés constituent. La caixa mana tant que domina tot elnpanorama mediàtic i n'hi ha prou amb una trucada perquè la censura surti efecte. Gran part dels directius de la caixa són de l'opus dei, i asseguren que no es pot ascendir si no en formes part. Tots els partits polítics tenen deutes milionaris amb la caixa. Volem una Caixa Pública i Transparent! Tan senzill com això!
 10. Icona del comentari de: Antoni a setembre 13, 2013 | 13:37
  Antoni setembre 13, 2013 | 13:37
  #7 Estic d'acord que la Caixa no és banca ètica, tampoc ho son la resta. A més ves a compte amb algunes que es fan passar per banques ètiques i que després resulta que no ho són entre altres coses perquè no acaben de controlar on van les seves inversions. Hi ha una important banca ètica que resulta que inverteix indirectament amb empreses espanyoles relacionades amb armament i que al demanar-los que perquè no atenen tot en català el fan el longuis. El respecte a la llengua del país on es treballa és un requisit de la responsabilitat social empresarial que algunes de les autoanomenades banques ètiques no compleixen.
 11. Icona del comentari de: Montserrat a setembre 13, 2013 | 13:40
  Montserrat setembre 13, 2013 | 13:40
  Ens ho havia de dir la Gemma, periodista valenta, clara i coherent. Qüestionar la cadena de la Caixa no és ben vist i et fa sospitòs de no ser prou responsable i compromès socialment. Si exigim responsabilitat i coherencia, però, els primers als que ens l'hem d'exigir és a nosaltres mateixos sinó el que fem és trampa. No hi ha raons objectives per a encerclar la Caixa però sí algunes fòbies.
 12. Icona del comentari de: Roger a setembre 13, 2013 | 13:43
  Roger setembre 13, 2013 | 13:43
  Vaig llegir el teu reportatge a 'El Temps' sobre les caixes i el que no entenc és la teva postura en aquest tema. Si has fet un article vol dir que t'has informat, i si t'has informat saps perfectament la postura de 'La Caixa' sobre el procés independentista perquè és una postura pública. 'La Caixa' considera que s'ha d'arribar a un acord sobre el finançament, una mena de pacte fiscal. Com tothom sap, sembla ser que tu no, La Caixa farà tot el que pugui per aconseguir que la seva posició envers la qüestió nacional sigui l'hegemònica. Per tant, sí que és l'enemic i tothom ho sap. http://www.directe.cat/noticia/310017/faine-esbronca-sandro-rosell-per-lequipament-de-la-senyera?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
 13. Icona del comentari de: Antoni a setembre 13, 2013 | 13:49
  Antoni setembre 13, 2013 | 13:49
  Gemma, et felicito pel teu article clar i valent. Vull un sistema financer al servei del país i em repugna l'actitud de les entitats bancàries i caixes del país però és cert que si alguna ha tingut un comportament més acceptable, des de no passar-se en hipoteques que no es podien pagar fins a la solució de les derivades, aquesta ha estat La Caixa. Però ja se sap que combatre els prejudicis i la demagògia és d'allò més difícil i la raó hi té poc a guanyar. Molts dels que llegeixen això ja deuen estar pensant que soc un venut de La Caixa en comptes de pensar en els seus fantasmes i prejudicis. La impotència de fer front al sistema capitalisme salvatgei la falta d'imaginació sovint s'expressa entre certs catalans amb l'odi extrem cap les institucions capitalistes del país en benefici de les que no ho són. Lamentable. Això em fa pensar en els que demanen vi de la Rioja o del Duero. Queda millor que demanar un Pendès o Terra Alta. Prejudicis, demagògia, ignorància i autoodi.
 14. Icona del comentari de: Antoni a setembre 13, 2013 | 13:52
  Antoni setembre 13, 2013 | 13:52
  #8 Diria que ho ha explicat perfectament. Les fòbies. Dificils de tractar amb la raó ja que formen part de l'inconscient. Cal buscar l'explicació en el camp de la psicoanàlisi.
 15. Icona del comentari de: Enric Molina a setembre 13, 2013 | 14:30
  Enric Molina setembre 13, 2013 | 14:30
  Jo no vaig anar a encerclar La Caixa perquè crec que l'11 de setembre d'enguany el que calia era agafar-me de les mans amb la majoria de la gent del meu país per assolir la independència del Principat, com a primer pas per poder construir un país més just. Però en la meva opinió, La Caixa sí s'ha mullat d'una manera inequívoca en contra del país. Mireu el seu web http://portal.lacaixa.es/ i desplegueu la pestanya dels idiomes. Que La Caixa faci el joc activament a aquells que treballen per la destrucció de la llengua, per mi ja és prou motiu per considerar-la part del problema. Quan vegi que aquesta pestanya desplega llengües com el peruà, l'argentí, el manxec, l'extremeny, l'andalús, el murcià, el canari o el ceutí pensaré que es tracta d'una entitat sensible i propera als seus clients. Mentre només ho faci entre català i valencià, per a mi no són "dels meus".
 16. Icona del comentari de: Ferran López a setembre 13, 2013 | 17:02
  Ferran López setembre 13, 2013 | 17:02
  Si calia o no calia envoltar la Caixa, si la Caixa és enemiga o no, depèn de la posició nacional i de classe de cadascú. És evident que Gemma Aguilera no considera pas que la Caixa sigui enemiga seva des del punt de vista de classe; ella s'ho sabrà. Però queda molt lleig desqualificar com a il·legítimes les accions de gent que simplement defensen interessos d'una altra classe, i més encara si és més nombrosa, com és el cas. Ara: des del punt de vista nacional, és indiscutible que la Caixa és enemiga de l'alliberament nacional del país, i això ho sap tothom mínimament informat. La premsa diària, simplement. I, si s'hi vol aprofundir, només cal llegir el llibre d'Hèctor López Bofill La trama contra Catalunya (2013), que no és precisament introbable. Que un cop independents necessitarem la Caixa? I tant! I la tindrem: un cop independent el Principat, la Caixa serà una entitat patriota a matar. Com ho serà La Vanguardia. _No problem_.
 17. Icona del comentari de: Eduard a setembre 13, 2013 | 18:02
  Eduard setembre 13, 2013 | 18:02
  Si la Caixa, i els seus propagandistes, es pensen que els catalans no són conscients de quin és el seu posicionament sobre el procés d'independència de Catalunya, és que és molt cega. Jo no vaig anar a encerclar la Caixa, però sé molt bé què està fent per la porta del darrere i per sota de les taules. El mateix que va fer el 2006 arran de la negociació de l'estatut: afavorir una baixada de pantalons per interès del seu negoci. En la situació actual, i més en la que vindrà ara tot seguit, la Caixa haurà d'optar. És evident que la Caixa és un gran actiu del país, i els que som profundament crítics amb les seves actituds en aquest tema, som els primers que desitgem que la Caixa estigui al nostre costat i no en contra nostre. Però és la Caixa qui ha de decidir on vol estar, i si el negoci que li proporcionen els catalans li interessa o no. I segons quina sigui la seva actitud, que se sabrà, els catalans actuaran en conseqüència. Ha arribat l'hora que caiguin les màscares. No som pocs els que hi tenim compte des que els nostres avis el van obrir amb un duro, i el seu esforç i il·lusió, des de fa ja molts anys. Però no ens tremolarà el pols per castigar-la, si calgués, per poderosa que es cregui.
 18. Icona del comentari de: JM a setembre 13, 2013 | 21:10
  JM setembre 13, 2013 | 21:10
  #15 La veritat és que no caldria fer aquesta distinció absurda, però vull pensar que no fan amb mala fe... Hi ha valencià i català perquè és respecte l'estatut del País Valencià en què s'estableix que la llengua pròpia és el valencià. Però si t'hi fixes veuràs que no hi ha cap diferència entre la versió catalana i la valenciana...
 19. Icona del comentari de: Joaquima a setembre 13, 2013 | 22:42
  Joaquima setembre 13, 2013 | 22:42
  Gràcies Gemma tu dius en l'article el que tantes persones pensem Tot això es populisme i sempre son els mateixos.Com pot ser que el que es mes nostre sempre sigui el mes criticat.Tos hem fallat,aneu als que ho han fet escandalosament.
 20. Icona del comentari de: Boi a setembre 13, 2013 | 22:48
  Boi setembre 13, 2013 | 22:48
  La veritat es aue em fa bastanta mandra escriure aquestes linies per rebatre uns arguments tant esterils com els aue s'exposen a l'article. Crec aue nomes cal recordar que els accionistes de la Caixa han continuat tenint uns beneficis extraodinaris, al mateix temps que la pobresa ha augmentat als paisos catalan, tambe m'agradaria recordar que la Caixa controla gran part de les empreses presents en la nostra vida (abertis, Repsol, Suez aigues de Barcelona...) empreses que comercien amb bens publics aue son de totes i que no han dubtat a aixafar a qui s'ha posat davant dels seus interessos que son diametralment oposats als de la majoria. Pel que fa al catalanisme de La Caixa, nomes recordare que el seu maxim dirigent durant una pila d'anys va ser el exfalangista Samaranch... SIncerament no se que fa VIlaweb publicant articles d'aquest nivell, especialment amb la situacio actual que estem patint. La nostra lluita, la de la majoria, es pel dret a l'autodeterminacio i jo soc dels que vull viure en un pais sense una Caixa que es vagi enriquint mentres als PPCC hi ha malnutricio infantil. Independencia per canviarho tot. Salut Boi Sagarra Pascual
 21. Icona del comentari de: E Joan a setembre 13, 2013 | 23:12
  E Joan setembre 13, 2013 | 23:12
  Desde el començament que van anunciar que envoltarien la Caixa em va semblar un error perque desvia l'atencio i la potencia del veritable objectiu de la gent que vam anar a la Via. L'objectiu important ara es acabar aquest model sense futur i fracasat de dependencia del estat espanyol, per un altre model d' estat propi. A partir d'aqui una vegada tinguem la soberania decidirem democraticament tots els que vivim a Catalunya la construiccio del nou estat mes eficient, mes just i solidari socialment.
 22. Icona del comentari de: Jaume a setembre 17, 2013 | 13:13
  Jaume setembre 17, 2013 | 13:13
  Creieu que aquest article correspon a aquesta revista. Però ja que hi som. Diu que no és de les més dolentes però que no que no ho sigui

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa