Arriba el Carnestoltes i és temps de disbauxa, de música, ball i de fer el gitano! El Ball de Gitanes és el nom amb el qual es coneix el Ball de Plaça per Carnaval o Carnestoltes. En resum, és un espectacle que combina música i dansa tradicional i teatre. Galops, Balls Plans, Masurques, Jotes, Polques, Corrandes, Espolsades… són les diverses tipologies de balls que s’executen a plaça i que cada poble les coreografia i les fa a la seva manera.

Aquestes representacions, que bàsicament es troben al Vallès i al Maresme, poc tenen a veure amb els balls de cintes que es fan a la Catalunya Nova que duen el mateix nom i es fan per Corpus i Festa Major.

El seu origen es perd en el temps i hom creu que el nom vindria de la manera colorista i extravagant que van vestides. Això no obstant, enguany el Ball de Gitanes de Sant Celoni celebra el 250è aniversari de la primera documentació.

De Balls de Gitanes se’n fan per tot el Vallès. Tot i que al Baix Montseny són les més conegudes (amb Sant Celoni -qui no coneix la seva Polca?-, Sant Esteve de Palautordera i Llinars), avui en dia en trobem a tot el Vallès: Granollers, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Martorelles, Lliçà… Així ens ho indica l’Agrupació de Balls de Gitanes la qual censa i documenta una trentena de colles de gitanes.

Pel que fa al Maresme, la tradició no està tan arrelada, però avui en dia podem gaudir del Ball de Gitanes de Mataró, la Disfressada de Premià de Mar o l’Espolsada de Premià de Dalt. Argentona, Sant Vicenç de Montalt i Llavaneres també havien gaudit d’aquesta tradició.

Dins d’aquest espectacle també podem trobar personatges característics que li donen teatralitat a l’acte: els Nuvis, els Fadrins, les Velles o Brutes, el Capità de Cavall, els Diablots…

Tradicionalment el Ball de Gitanes es feia els diumenges de carnaval, però actualment en alguns casos s’han hagut de moure al dissabte o bé el diumenge anterior.

Descarregueu-vos el glossari del Ball de les Gitanes, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa