Ahir diumenge, el president Puigdemont era detingut a Alemanya. Fent nostres les paraules del President del Parlament de Catalunya, entenem que “Cap jutge té la legitimitat per perseguir el president de tots els catalans. L’Estat està atacant el cor de la democràcia i posa en risc els valors amb què es va construir Europa”.
Des de fa mesos, en diferents editorials i articles de Tornaveu, hem manifestat reiteradament que ni la cultura popular ni l’associacionisme es poden desenvolupar amb normalitat, en el context del segle XXI i en un país com el nostre, sense els valors democràtics i amb la plena vigència dels Drets Humans i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics per a tota la ciutadania. Amplis sectors de la societat catalana van lluitar durant dècades per conquerir principis com la llibertat d’expressió, els drets de reunió i manifestació, o bé la capacitat per escollir i ser escollits democràticament, que no poden ser qüestionats en cap de les democràcies europees avançades. Aquest és el camí de la convivència, del desenvolupament sostenible i de la llibertat.
En aquest context, aquest cap de setmana han succeït coses molt greus que ens interpel·len com a ciutadans i com a activistes de la cultura popular. Sempre hem proclamat que l’associacionisme cultural ha estat, i encara ho és, una escola de ciutadania. Des d’aquesta perspectiva no partidista ens hem de plantejar què ha passat els darrers dies, i especialment el divendres i diumenge.
Divendres a la tarda, el jutge Pablo Llarena va imposar l’entrada a la presó dels diputats Carme Forcadell, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa. Els diputats Oriol Junqueras i l’exconseller Joaquim Forn estan empresonats des del 2 de novembre de 2017. El també diputat Jordi Sánchez i el president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart havien ingressat a presó el 16 d’octubre. L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català —entitat editora de Tornaveu—vol expressar la solidaritat amb tots ells, les seves famílies i els seus amics. Tampoc no podem ni volem oblidar la duresa de les circumstàncies personals i familiars que pateixen els exconsellers i exconselleres Puig, Comín, Ponsatí, Borràs i Serret, i les de les exdiputades al Parlament Marta Rovira i Anna Gabriel. Respecte i solidaritat amb totes aquestes persones que han hagut de marxar del seu país i el seu entorn familiar, professional i social per a mantenir uns posicionaments polítics i ideològics pels quals han estat recolzades per milions de catalans en diferents convocatòries electorals.
La setmana passada coneixíem la resolució del Comitè de Drets Humans de la ONU, apuntant que el Tribunal Suprem espanyol ha vulnerat els drets polítics actius i passius del sr. Jordi Sánchez. Reconeguts juristes, acadèmics i col·lectius de prestigi han qüestionat des d’angles i punts de vista diversos l’acció política i la instrumentalització de la judicatura: Joaquín Urías, professor de Dret Constitucional i exlletrat del TS, Joaquim Bosch, que va ser portaveu de Jutges per a la Democràcia entre 2012 i 2016 o Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional. Altres, com el Col·lectiu Praga, argumenten que els delictes imputats no tenen base jurídica de cap mena.
En contextos d’incertesa i repressió com els que estem vivint, és important prendre distància dels fets, reflexionar més que mai sobre la situació viscuda, i concentrar-nos en la defensa d’aquells valors universals que considerem de vital importància. La vida pública catalana no es normalitzarà mentre no es respecti la voluntat popular expressada a les urnes, el dret a la lliure discrepància política i el respecte a les decisions emeses democràticament pel Parlament de Catalunya. El joc democràtic es basa forçosament en l’acceptació d’aquestes premisses. Si no ho feixem així, ens juguem la democràcia.
Moltes persones van ser empresonades i assassinades en la defensa de les llibertats democràtiques. Memòria i reconeixement per aquells avantpassats. Ara cal esmerçar-nos en recuperar els drets que havíem assolit, i que en els darrers mesos han quedat esclafats a la mínima expressió. És el moment de la màxima unitat de tots els demòcrates. El futur de les properes generacions ens implica a tots.
Per tots aquests motius, exposem en aquestes línies la nostra preocupació. Des de la convicció que cerquem el bo i millor pel nostre país, i des del respecte a totes les opinions i diferents opcions, volem expressar el nostre compromís amb els valors democràtics, el respecte a tothom, els drets i les llibertats. Volem continuar seguint sent, modestament però amb fermesa, una escola de ciutadania.