Admeto que aconseguir que el català esdevingui llengua normal al Parlament Europeu ha estat gairebé una obsessió en els vuit anys que porto treballant en aquesta institució. Confesso que, quan vaig arribar-hi, l’any 2004, creia que ho aconseguiríem de seguida. Sabia que els nostres predecessors ho havien intentat fins a la sacietat, sense sortir-se’n, i tanmateix, estava segur que es tractava (vaja, que es tracta) absolutament d’un tema de sentit comú i de fàcil solució. L’aliança catalano-defensora en aquest assumpte ve de lluny, i en els dos mandats que he viscut hem procurat enfortir-la.

És ja prou conegut per tothom que el català és una llengua viva, utilitzada amb total normalitat per uns 10 milions de persones, pertanyents a tres països de la UE i un d’associat (Andorra); que al PE són oficials llengües que compten amb molts menys parlants que el català; que la Constitució espanyola (article 3) considera el català una de les quatre llengües cooficials de l’Estat espanyol; que és una llengua d’ús habitual en l’administració, el sistema educatiu, els mitjans de comunicació i en tots els àmbits culturals; i que ja que el respecte per la diversitat lingüística és una de les bases democràtiques i culturals de la construcció europea -tal i com queda establert en l’Article 22 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió, resulta profundament injust discriminar una llengua amb l’argument que no s’utilitza en tot l’Estat.

Però si tot això és tan evident, què és el que falla? Molt senzill: l’estructura de l’Estat, Madrid, el govern central, digueu-li com vulgueu. En aquest sentit, he de dir que no he percebut cap diferència substancial entre els governs del PP i els del PSOE. I això és preocupant.

I no obstant, tinc la impressió que estem més a prop que mai de resoldre l’afer, almenys en la seva dimensió europarlamentària. El President de l’Eurocambra, en Martin Schulz, lector empedreït de Cabré, ha reiterat sovint el seu compromís personal i polític en favor que puguem usar el català als plens del PE, amb tota normalitat. Som conscients de la magnífica oportunitat que aquesta situació ens aporta, i hi estem treballant.

Confio que aviat resoldrem aquest clar dèficit democràtic i lingüístic, i quan ho aconseguim estic segur que molta gent que avui no és conscient de la importància d’aquesta fet es preguntarà “com és que no ho hem resolt abans, això?”. I la resposta caldrà trobar-la, un cop més, en un model d’Estat, l’espanyol, que no respon a la realitat nacional actual, i que no encaixa en l’Europa dels pobles que tanta gent somniem, i per la que treballem.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Oriol V-A a juny 15, 2012 | 08:14
    Oriol V-A juny 15, 2012 | 08:14
    Endavant, Raül. Tens el suport de molta gent darrere. El multilingüisme no pot ser només una bandera que queda bé fer voleiar al vent. La diversitat no es pot celebrar un dia i posar-li pals a les rodes al dia següent. Com tu suggereixes, l'argument és d'una lògica sense forats. El sentit comú està de la nostra part. Una abraçada i que continuïs tan convincent com sempre.
  2. Icona del comentari de: Gregori a juny 15, 2012 | 08:52
    Gregori juny 15, 2012 | 08:52
    Hi estic totalment d'acord. Però per mi la qüestió és sempre la mateixa, Espanya ens escanya en tot allò que forme part i representa al nostre poble, a la nostra cultura, a la nostra llengua, a la nostra manera de ser. Malmenten els nostres recursos, les nostres iniciatives, els nostres desitjos com a poble. Tenen un problema, estan obsedits amb nosaltres, no ens volen com som, ens volen sotmesos, captius i capbaixos.
  3. Icona del comentari de: Miquel Font a juny 15, 2012 | 11:54
    Miquel Font juny 15, 2012 | 11:54
    Estic d'acord amb l'article, però hi ha un detall equivocat. Quan dius que el català està reconegut a la Constitució espanyola. L'única llengua que s'hi esmenta és el castellà, a l'article 3.1, cap altra. Precisament en Ramon Barnils sempre va dir que el mal enfocament del problema lingüística s'originava a la Constitució espanyola mateix, perquè el català no hi era. Eren moments que encara no havíem vist l'autèntica cara dels neofranquistes (de dretes i d'esquerres) que es degueren activar amb n'Aznar.
  4. Icona del comentari de: Jordi a juny 15, 2012 | 14:34
    Jordi juny 15, 2012 | 14:34
    Molt bé, Raül, esperem que s'aconsegueixi. També volia demanar-te que crec que heu de col·laborar a denunciar el que està passant a les Illes Balears amb els atacs contra el català del govern de Bauzá, que segrega els alumnes en funció de la llengua, provocant despeses inútils just quan fan retallades intolerables a l'educació pública, i relega el català a una llengua que els funcionaris públics no tenen cap obligació de conèixer. Cal que Catalunya, les Illes i el País Valencià col·laborem en denunciar aquests atacs a les institucions europees quan es tracta de defensar la nostra llengua comuna.
  5. Icona del comentari de: emigdi a juny 15, 2012 | 16:40
    emigdi juny 15, 2012 | 16:40
    Magnífica feina Raül. Admiro profundament el que estàs fent. El català no està a Europa per culpa dels governs espanyols de torn. Aquesta és la situació malaurada de sempre de la nostra llengua.
  6. Icona del comentari de: Pep a juny 15, 2012 | 17:01
    Pep juny 15, 2012 | 17:01
    Doncs vinga, ànims i força i a veure si ho aconseguiu. M'ha agradat llegir aquesta d'opinió perquè és la sensació que he tingut sempre; que els dos partits espanyols sempre s'oposen a la nostra llengua. Després ningú es pot estranyar que creixi l'independentisme.
  7. Icona del comentari de: francesc galceran a juny 15, 2012 | 21:42
    francesc galceran juny 15, 2012 | 21:42
    Gràcies amic Raul per aquest article. Des de Madrid (on resideixo actualment) voldría algún sentir la meva llengua en el Parlament Europeu. Tan de bò sigui així. Anims
  8. Icona del comentari de: Mon a juny 16, 2012 | 00:34
    Mon juny 16, 2012 | 00:34
    Em sap greu, Raül, però vols dir que no estàs perdent el temps i l'energia. I t'ho dic amb carinyo. Això és el mateix que la lluita per les seleccions esportives i per tantes altres coses que no depenen de nosaltres. Sempre estarem amb l'ai al cor pensant si al proper president se li gira l'olla o no. L'energia l'hauriem de concentrar en poder prendre les decisions nosaltres i això només s'aconsegueix amb la independència política. Admiro la teva feina i tenacitat però crec que entre tots hauriem de reflexionar si no és millor de posar tota la llenya al mateix foc en lloc de picar ferro fred. Amicalment
  9. Icona del comentari de: Jordi Català i Prou a juny 18, 2012 | 11:18
    Jordi Català i Prou juny 18, 2012 | 11:18
    Doncs si ni a les escoles de Catalunya el català és llengua preferent, com voleu que sigui reconegut i parlat al Parlament de la CE, on Catalunya no pinta res?
  10. Icona del comentari de: Xavi a juny 18, 2012 | 12:32
    Xavi juny 18, 2012 | 12:32
    Gràcies per tota la feina que fas, Raül. És gràcies a persones com tu i a molts, molts pocs més, que encara mantinc una petita esperança en la política. Ànims i endavant!
  11. Icona del comentari de: juli de nogiuera a juliol 14, 2012 | 00:09
    juli de nogiuera juliol 14, 2012 | 00:09
    Ánim, Raül, costarà, però ho aconsegurem..Els teus predecesors, també s'hi van escarrassar força...Em ve a la mèmoria Antoni Gutierrez (el Guti)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa