Vivim dies transcendentals per al futur de Catalunya. L’adjectiu històric, moltes vegades emprat amb massa laxitud, és idoni per a definir el moment actual. Mai els catalans hem tingut tanta força per decidir el nostre futur col·lectiu. Davant la cruïlla social i política on ens trobem immersos, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català:

S’oposa a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola. Tal com ha estat interpretat pel govern espanyol i els partits polítics que en secunden les mesures, no únicament suposaria l’eliminació de les institucions catalanes recuperades fa 40 anys, sinó també el control de la vida pública a Catalunya i, en conseqüència, l’erosió dels drets democràtics essencials. L’execució de l’article 155 és contrari a la preservació de l’Estat de Dret. En conseqüència, comptarà amb la resistència de bona part de la ciutadania catalana.

Reconeix el Govern de Catalunya com a legítim representant del poble català. L’aplicació de les mesures previstes pel govern espanyol en l’aplicació de l’article 155 implicaria la destitució del president de la Generalitat i tots els consellers del govern. El Govern de la Generalitat va ser escollit pels diputats elegits en les eleccions celebrades el 27 de setembre del 2015 al Parlament de Catalunya. En un Estat democràtic, la legitimitat dels governants només es pot sustentar en el suport popular democràticament expressat a les urnes. Rebutgem, doncs, tota autoritat no escollida democràticament. També ens oposem, per altra banda, a la suspensió de l’autogovern per evitar el mandat que el poble català va expressar en el referèndum de l’1 d’octubre. El teixit associatiu català desitja no tractar amb dirigents polítics allunyats de la realitat cultural catalana.

Denuncia la ingerència judicial del TC i les accions repressives dels cossos policials espanyols. En els darrers anys, el Tribunal Constitucional ha dictaminat múltiples sentències contra resolucions preses pel Parlament de Catalunya. La naturalesa del conflicte entre Catalunya i Espanya és política, no pas jurídica. D’altra banda, reclamem el cessament de la violència de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional contra la població civil, que durant l’1 d’octubre se saldà amb un trist balanç de més de mil ferits.

Exigeix l’alliberament immediat de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Els presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana van ser empresonats dilluns 16 d’octubre acusats de “sedició”. Ni l’Audiencia Nacional era l’òrgan competent per a dirimir la denúncia, ni l’acusació de la fiscalia espanyola tenia cap base legal per a decretar presó provisional. Volem manifestar el rebuig a l’empresonament de Cuixart i Sánchez per motius polítics.

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català continuarà sent digne hereu del llegat històric del moviment associatiu, sempre compromès en la lluita ferma i pacífica per les llibertats individuals i col·lectives i la defensa de la democràcia.

Consell Editorial de Tornaveu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa