El nostre país des de fa molts i molts anys s’ha distingit per la implicació de la societat civil en el dia a dia dels nostres pobles i ciutats.

Hi ha nombroses entitats de tots tipus, esportives, culturals, cíviques, ateneus, etc., que han anat florint arreu i cada ciutat i poble, per petit que sigui, ha pogut comptar amb entitats que l’han servit des de la base de la societat i servides sempre per gent de bona fe, sense cap més recompensa que la satisfacció de la feina feta i del servei al propi poble i al país.

Els que ja comptem amb uns quants anys de vida, podem recordar el paper que els ateneus i tota aquesta munió d’entitats de tota mena van fer en temps difícils, quan ser en una d’aquestes entitats podia representar fins i tot posar en perill la pròpia llibertat.

És inqüestionable el servei que durant el franquisme moltes d’aquestes entitats van fer per la defensa de la llengua, la cultura i les llibertats del nostre país.

Amb l’arribada de la democràcia les coses van canviar i, per tant, també el sentit d’aquestes entitats va ser diferent i no pas menys important per a la recuperació del país, en tots els sentits.

Les entitats van esdevenir unes eines imprescindibles per a la cohesió social, per a ajudar a la integració de l’allau migratòria, bàsicament andalusa dels temps de la postguerra i fins als anys seixanta, ja que els nouvinguts es van poder anar agrupant per afinitats i gustos i, d’aquesta manera, les entitats van col·laborar activament en la seva integració.

Ara mateix, immersos com ens trobem en aquesta nova onada migratòria procedent de l’Europa de l’est, del nord d’Àfrica, de l’Amèrica llatina i de tot el món, el concurs d’aquestes entitats tornen a ser més necessàries que mai per a ajudar-nos a confegir aquesta Catalunya nova que volem en plenitud

Fetes aquestes afirmacions, de les quals estic plenament convençut i que crec que podem compartir amb la majoria de gent que coneix el tema de què parlem, sorgeix la gran pregunta: quina és la relació que han de mantenir els ajuntaments amb les entitats radicades als seus pobles o ciutats?

Aquí segurament hi haurà respostes de tota mena i en bona part guiades pel component ideològic de cada govern del poble o ciutat corresponent.
La meva opinió, però, és que els ajuntaments i en general totes les administracions han d’estar al costat de les entitats ajudant-les en tot allò que sigui possible, però no interferint mai en la seva llibertat d’organització i acció.

L’ajuntament o administració que cregui que, perquè subvenciona o ajuda una entitat determinada, té dret a mediatitzar-ne l’acció o l’organització, el que fa és, a més de retallar-ne la llibertat, condicionar-ne la manera de ser i, al capdavall, castrar-ne les possibilitats de servei a la comunitat.

En definitiva, des dels ajuntaments crec que hem d’ajudar a totes les nostres entitats, tant com puguem, però preservant-ne sempre la independència. Crec que és la millor manera de continuar tenint uns excel·lents aliats en la nostra feina diària en pro de la cultura, l’esport, el civisme i la cohesió social.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa