Tornaveu
«Ves, què en trec jo, de fer teatre?». Publicació de l’anecdotari del teatre amateur de Catalunya

Coincidint amb la concessió de la Creu de Sant Jordi i emmarcat en les celebracions del seu 25è aniversari, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya decidí tirar endavant el meu suggeriment de publicar un anecdotari del nostre teatre amateur.

Ja s’ha publicat algun llibre d’anècdotes teatrals, però sempre ha estat referit al món professional. Era l’hora, doncs, de posar negre sobre blanc una sèrie d’episodis divertits que hem viscut els amateurs de tot Catalunya.
Per tant, només calia deixar que els grups de teatre de la Federació m’expliquessin els moments graciosos i els tràngols que han viscut dalt i baix de l’escenari. Donar-hi forma, ordenar-ho i unificar-ne l’estil, a més d’afegir-hi el comentari pertinent, ha estat un autèntic plaer.

En aquest llibre trobareu com s’ho fan els actors per a salvar una escena, alguns accidents inesperats i com trobar una solució per a aquelles coses que, després d’haver estat assajades mil vegades, no van a l’hora el dia de l’estrena per culpa, n’estic convençut, d’una mena de follets que viuen als teatres. I què direm dels escenaris?: des de locals amb comoditats i condicions professionals fins a autèntiques capses de llumins i amb vestuaris, diguem-ne, peculiars.

Naturalment, no hi poden faltar els incidents propis d’una de les gran tradicions teatrals del nostre país, «Els Pastorets», on el gran nombre d’actors, d’efectes pirotècnics, d’animalons, de decorats i d’escotillons que s’obren i es tanquen és terreny abonat per a tota mena d’anècdotes d’aquelles que fan de bon explicar.

I tot això amb el sentit de l’humor que ens caracteritza els ‘teatreferits’ i que és la resposta a la pregunta del títol del llibre, «Ves, què en trec jo, de fer teatre?».

Són incidents que segurament s’assemblen molt a tants i tants d’altres que han viscut moltes companyies teatrals. Moments que, als que fem teatre, ens recordaran les nostres aventures i, a la resta dels lectors, els donarà una idea de les peripècies del nostre món fantàstic i divertit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa