Tornaveu
Valls recorre al micromecenatge per recuperar bestiari

La crisi i les retallades també han fet estralls en la cultura popular tradicional. Amb greus dificultats per finançar projectes o recuperar-ne d’altres, les entitats culturals del país cerquen la manera d’implicar el poble per no deixar perdre el nostre patrimoni tradicional. Pren força el micromecenatge, és a dir, les donacions de persones i empreses per a projectes concrets. Un exemple és el del bou tradicional de Valls. Fins a dues entitats han iniciat una campanya per recaptar fons i recuperar aquesta peça important del bestiari vallenc, després que l’ajuntament anunciés que aquesta vegada no atorgaria ajudes pera a aquesta finalitat. El bou és l’últim element del bestiari popular i tradicional que està documentat, i que, per tant, tindria el dret a desfilar al Tomb del Poble de la Festa Major i a les celebracions oficials.

La Fundació Privada Unió Anella de la Flama (UAF) és l’entitat que ha recuperat la pràctica totalitat del bestiari popular i tradicional vallenc, i, en el marc del seu 40è aniversari, presentarà el proper 2 de juny el seu bou tradicional, una obra de Lluís Musté, expresident de l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya i pare de tota la imatgeria festiva vallenca. El Bou Tradicional de Valls serà un bou amb només dos punts de foc a les banyes. Tanmateix, s’ha previst de transformar-lo en bou de correfoc incorporant-hi un suport especial de pirotècnia damunt la carcanada, a imatge i semblança dels bous pirotècnics emprats a l’àrea del Camp de Tarragona.

“Amb la crisi, hem hagut de reinventar-nos com a entitat per tirar endavant els nostres projectes. I dic reinventar-nos perquè el mecenatge en les festes i tradicions populars està arrelat fora de Catalunya, on alguns veïns paguen les festes. És per això que vam decidir que si el bestiari és del poble i per al poble, potser el poble estava interessat a ajudar-nos”, explica en Marc Gascon, de la UAF. L’entitat ha proposat als vallencs fer-se “parçoners” -persona que té part en una empresa, propietat, acció comuna, etcètera- per un preu de 50 euros. Els padrins de la iniciativa, a canvi, “passaran a la historia del a nostra cultura, perquè gravarem el seucognom a la pell de l’espatlla del bou, en homenatge a cada família que va contribuir a la recuperació d’aquesta tradició”, rebla Gascon.

Els geganters també tindran bou.

Abans que la Unió Anelles de la Flama endegués el seu projecte, la Colla Gegantera El Calçot, que no compta amb cap element tradicional documentat a Valls, i per tant, ara no pot sortir en les desfilades oficials, ja havia posat en marxa una altra campanya de micromecenatge per mirar de recuperar el bou tradicional, ja que és l’única oportunitat que té l’entitat de ser present en aquestes celebracions amb un element de bestiari popular. Conjuntament amb una altra entitat, el Casal Popular la Turba, proposen als vallencs tres opcions de participació segons la quantitat econòmica que es vulgui aportar al projecte: vint-i-cinc, cinquanta i cent-cinquanta euros. Cadascuna d’aquestes tres participacions econòmiques té una recompensa simbòlica: una xapa i un imant, una samarreta limitada i una reproducció del bou, respectivament. Les samarretes i la reproducció del bou s’entregaran personalment el dia de la presentació del bou, que se celebrarà el proper 16 de juny en la Trobada de Gegants de Valls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa