Tornaveu
València a través de les falles

La Casa València de Barcelona acull l’exposició El llibret de falla (1850 – 2014), que es podrà visitar a la capital catalana fins al 2 de novembre.

Els llibrets de falla són les edicions anuals que les comissions falleres publiquen per registrar el disseny i el nom dels artesans que participen de la festa. Jesús Peris Llorca, president de l’Associació d’Estudis Fallers, considera que “les falles són societat, i per això els llibrets són expressió de societat civil: un patrimoni de tots i de totes, i una esperança per el futur (…)” El seu estudi ens mostra com interpretaven la seva societat els nostres avantpassats, i quin era l’objecte de les seves crítiques grotesques: “Cal deixat que els llibrets ens parlen, convidar tots els visitants d’esta exposició a llegir eixes cartes des del passat –missatgers del temps— que són els llibrets de falla. Perquè ací tot un temps perdut està esperant que els obrim per a actualitzar-se davant dels nostres ulls i les nostres imaginacions”.

L’AEF ha comissariat l’exposició amb l’objectiu de mostrar l’evolució que han experimentat durant els 175 anys que existeixen. Estaven circumscrits a localitats o es van estendre geogràficament?; comptaren amb un clar suport institucional o sorgiren com a manifestació crítica de les classes populars?; foren dissenyades responent a models marcats o perseguint una personalitat estètica? Per respondre aquestes i altres preguntes, l’exposició ofereix més de 200 llibrets de falla de totes les comarques valencianes.

La mostra, tanmateix, no s’ha limitat a explorar les creacions de caràcter popular. També ha reservat un espai destacat al paper dels poetes que contribuïren a consolidar les falles, molts d’ells pertanyents a la societat Lo Rat Penat. Més enllà de l’exposició, completen el material divulgador la guia didàctica El llibret de la falla, un documental i un catàleg que recull els aspectes més destacats dels llibrets de falles.

Des de la seva creació, l’Associació d’Estudis Fallers ha publicat deu llibres, dinou edicions de la Revista d’Estudis Fallers, i ha convocat deu edicions del Premi Soler i Godes, que premia el millor article sobre els llibrets de falla de la comarca de l’Horta.

L’exposició El llibret de falla (1850 -2014) ha estat organitzada per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. Podeu consultar els textos de l’El llibret de falla (1850 -2014) seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa