Tornaveu
Una segona vida per a la botiga 'El Ingenio'

Va aixecar per primera vegada la persiana ara fa 179 anys, en ple cor del barri Gòtic de Barcelona. De portes endins, era una autèntica fàbrica de capgrossos i gegants, i per als clients, una botiga on comprar tota mena d’objectes icona de la nostra cultura popular. El Ingenio era el punt de referència a la ciutat per triar i remenar imatgeria popular, màscares, escenografies, articles de circ i una llarga llista de productes relacionats amb la diversió, el joc i l’espectacle. Però com molts altres establiments històrics de Barcelona, aquesta botiga ubicada al carrer Rauric, 6, va estar a punt d’abaixar la persiana per sempre més i posar punt final a una llarga història. La crisi, la falta de protecció institucional i la jubilació dels seus propietaris, havien condemnat El Ingenio, fins que algú va decidir intentar donar-li una segona vida. Un altre establiment històric de la ciutat, El rei de la Màgia, ha començat una aventura per salvar un patrimoni de gairebé dos segles.

Per aconseguir-ho, els nous propietaris de El Ingenio han iniciat un projecte de mecenatge a través de la plataforma Verkami, amb l’objectiu de “recuperar un patrimoni que és del tots els catalans i barcelonins, per tal de dinamitzar el seu taller, restaurar els motlles de capgrossos i gegants, dissenyar nous models de cartó pedra amb denominació d’origen, buscar nous productes per oferir comprats a l’estranger i divulgar l’art dels artesans”. És el repte d’una família dedicada a aquest negoci des de fa moltes dècades que, “conscients que el comerç tradicional viu dies difícils a Barcelona”, demana el finançament popular per salvar un establiment únic al món.

A través d’aquesta plataforma, https://www.verkami.com/locale/es/projects/17273-el-ingenio-reviu, volen recaptar 15.000 euros, que destinaran a recuperar motlles de l’antic taller, a ampliar l’oferta de capgrossos amb 50 peces noves, a satisfer el deute del traspàs i finalment, a produir les recompenses per als mecenes.

Un dels propietaris junt amb els seus pares, en Pau Llop, explica a Tornaveu que “vam decidir afrontar el repte de salvar El Ingenio d’un tancament definitiu, conscients de les dificultats que suposa, però amb molta il·lusió de poder donar continuïtat a la feina feta i conservar un llegat que el país no es pot deixar perdre”. Ara bé, en Pau lamenta que no hi hagi prou protecció a aquest patrimoni per part de les administracions: “No hi ha cap llei que defensi un establiment històric més enllà de la normativa estètica. Pots posar un Zara en el lloc d’un comerç emblemàtic de la ciutat si respectes determinades qüestions estètiques, però en canvi el contingut no està protegit”. A més, tampoc no hi ha “cap mena d’ajuda pública, t’has de buscar la vida amb els bancs, que lògicament, no veuen molt viable un projecte així, perquè és evident que no ens farem milionaris amb El Ingenio”, argumenta en Pau Llop a Tornaveu per explicar per què han optat pel micromecenatge.

La transformació del negoci de El Ingenio no només comportarà la recuperació del seu estoc, sinó, com expliquen els nous propietaris, “repensar la gestió d’un negoci que s’havia portat com si fóssim a principis del segle XX”. Així doncs, la nova vida d’aquest establiment històric ja està dissenyada, ara només cal aconseguir els diners per fer els primers passos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa