Tornaveu
Un projecte pilot de l’Institut Guttman, primera beca Mike Lane dels CVG

Amb aquesta beca, la colla castellera pretén retre homenatge a en Mike Lane, un casteller de la Colla de la Vila de Gràcia d’origen irlandès que vivia al barri des de l’any 1999. El 18 d’agost del 2013, durant la festa major de Gràcia, la caiguda d’un castell de cinc de vuit va provocar que Lane rebés un fort cop en la posició que ocupava en la pinya. Arran de la caiguda va patir una fractura cervical, va perdre el coneixement i va tenir una aturada càrdio-respiratòria. Mike, de 40 anys, va ser ingressat en estat crític a l’Hospital Clínic i va quedar tetraplègic i amb necessitat de respiració assistida.

Quatre anys més tard, el gener del 2017, els membres de la colla van comunicar la seva mort i van explicar que des de l’inici van donar “tot el suport emocional i econòmic possible” al casteller i a la seva família durant la seva estada a l’Institut Guttmann de Barcelona. Quan va ocórrer l’accident, els Castellers de Gràcia van crear la comissió Mike Lane, que va estar dotant amb 5.000 euros anuals el seu company per a les despeses que el seu tractament pogués requerir. Després de la seva mort, la colla va decidir anar un pas més enllà i crear aquesta beca.

Encara que aquesta és la seva primera edició, la intenció dels seus impulsors és que la iniciativa es faci extensiva a la resta del món casteller i que els projectes de recerca de lesió medul·lar a Catalunya puguin comptar amb aquesta beca de forma continuada.

El comitè avaluador del projecte d’investigació guanyador ha estat integrat pel doctor Dani Castillo, director mèdic i científic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya; el doctor Jaume Rosset, metge de l’esport i traumatòleg expert en castells; Oriol Francolí, representant de la colla i responsable de la beca i Marta Latorre, l’esposa del Mike. La doctora Hatice Kumra explica que l’objectiu d’aquesta recerca pionera és evitar la dependència d’aparells externs que facin la funció respiratòria. “La intenció és estimular els músculs per aconseguir que els pacients recuperin aquesta funció el més aviat possible”, explica.

Durant l’acte de lliurament de la beca el passat 19 d’agost, Marta Latorre va mostrar el seu agraïment a la colla: “Si ja sabia que els castellers eren una família, això m’ho ha demostrat més encara. Gràcies a ells en cap moment m’he sentit sola”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa