Tornaveu
Un manifest unitari dels ateneus reclama la devolució del patrimoni

Un manifest signat entre una vintena d’ateneus reclama la devolució dels béns mobles i altres béns espoliats a les entitats durant la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista.

El manifest es presentarà a l’Ateneu Barcelonès el proper divendres 17 d’abril a les 11.30h. A l’acte hi assistiran Josep Cruanyes, membre de la Comissió de la Dignitat, Pere-Joan Pujol, president de XarxAteneu, juntament amb amb Enric Cirici, vicepresident segon de l’Ateneu Barcelonès.

La iniciativa neix de la trobada que es va celebrar al mateix emplaçament el 27 de setembre, sota el títol Taula d’entitats afectades pel règim franquista. Organitzada per XarxAteneu, a la trobada es va palesar la importància de la redacció d’un manifest unitari que reclami una situació de desemparament dels ateneus i entitats cíviques respecte les legislacions tant catalanes com de l’Estat espanyol.

Amb l’esclat del Cop d’Estat, que va desembocar en la Guerra Civil i posterior dictadura franquista molts ateneus i centres van ser espoliats pel règim que es va apropiar dels edificis, seus socials, instal·lacions, així com documents o d’altres béns. Els signants al manifest denuncien que des d’aleshores han estat pocs i tímids els gestos que des del Govern de la Generalitat i de l’Administració central s’han donat, i quan s’ha legislat la devolució del patrimoni material i immaterial espoliat, cap llei ha fet referència directa als ateneus. Després de la promulgació de la Constitució de 1978, primer els sindicats (Llei 4/1986 de 8 de gener) i després els partits polítics (Llei 43/1998 de 15 de desembre) s’han pogut acollir a unes lleis que procuraven la devolució del patrimoni espoliat. Amb la Llei de la Memòria Històrica (Llei 52/2007 de 26 de desembre), si bé s’han ampliat els drets i les mesures a favor dels qui van patir la persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura, aquestes mesures han afectat només a les persones físiques, sense que se’n pogut acollir les entitats i associacions que també van patir les conseqüències de l’aixecament militar.

Amb l’objectiu de posar fi a aquesta situació, el manifest reclama mesures tant del Govern de la Generalitat com de l’Estat espanyol per posar fi a una situació que s’ha mantingut en el temps i que, a banda del malestar evident en tots els socis i col·laboradors de les entitats implicades, perpetua un estat d’oblit inimaginable davant les greus conseqüències del règim franquista.

La presentació del manifest unitari dels ateneus del divendres 17 d’abril a les 11.30h a l’Ateneu Barcelonès (C. De la Canuda 6) és gratuïta i per confirmar assistència cal contactar amb [email protected]

Llista d’Ateneus signants:

Si bé es preveu que s’hi afegeixin més ateneus, actualment han signat el manifest:

Ateneu de Cultura Popular de l’Hospitalet, ESPLAC, Gran Orient Català, Associació Catalana d’Esperanto, Centre, Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui; Moviment Laic i Progressista, ARMHC (Associació Recuperació Memòria Història de Catalunya), Centro Asturiano de Barcelona, Ateneu Enciclopèdic Popular, CADCI, Joventut Republicana de Lleida, Societat la Concòrdia de Cabrils, Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana de Cervera, Casino Menestral de Figueres, Fundació Ferrer i Guàrdia, Ateneu Barcelonès, Ateneu Obrer de la Sènia, Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa