Tornaveu
Un curs que fomentarà l'aparició de nous cineclubs

Les ganes, es diu, ho poden tot. No hi ha la certesa que sigui així; però sí que tota iniciativa que arriba a algun lloc és perquè ha començat amb una bona dosi d’il·lusió. En el cas del cineclubisme aquesta il·lusió pot xocar amb alguns aspectes de tipus legal i econòmic. La força del cinclubisme a Catalunya és envejable i s’empelta de la tradició associacionista del territori, però és una activitat condicionada per alguns aspectes comercials (drets d’exhibició, saber gestionar les entrades del públic, o una cosa tan senzilla i complicada, com aconseguir omplir la sala), que poden fer tirar enrere les ganes inicials. La Diputació de Barcelona ha programat el curs Gestió d’activitats audiovisuals, cineclubs i cinema no comercial, que té l’objectiu de proporcionar coneixements en aquestes àrees, i també oferirà una visió del paper dels cineclubs a les comarques i dins el sector del cinema.

Repartit en quatre sessions (6, 13, 20 i 27 de novembre) de 10h a 14h, el curs l’impartirà Julio Lamaña, que ha estat expresident de la Federació Catalana de Cineclubs, i actualment és el vocal de relacions internacionals i Secretari General de la Federació Internacional de Cineclubs. “L’objectiu del curs és posar a disposició l’experiència associativa en l’àmbit dels cineclubs, exposant els punts forts i les dificultats, per tal que els assistents puguin desenvolupar aquest tipus d’activitats a la seva localitat”, exposa Lamaña. El curs, gratuït, s’adreça a tècnics de cultura municipals, però també a membres d’associacions, casals de joves…

La necessitat de fer xarxa

“Els cineclubs ofereixen a la població on es troben un valor afegit molt notable: sovint intenten convidar els directors, productors o actors de les pel·lícules, supleixen les sales comercials de cinema d’autor que sovint només es troben a Barcelona o ciutats més poblades com Girona, i, per exemple, els índexs de projeccions de produccions catalanes són més alts que en sales comercials”, diu Lamaña sobre el que aporten els cineclubs als seus municipis, una influència que sovint depassa els límits del poble i esdevé d’abast comarcal, com ho prova la recents iniciativa del Cineclub La Comarca del Moianès, que, ubicat a Castellterçol, ja des del seu nom expressa la seva voluntat geogràfica. Si bé és cert que aquests cineclubs compensen la mancança de sales comercials a molts indrets, en les seves programacions hi ha una voluntat cinèfila, que manté un elogiable equilibri, amb l’oferta de títols més comercials.

A banda d’aspectes de la filosofia dels cineclubs o d’altres d’ordre més pràctic, al curs també s’incidirà en la importància de la creació de xarxes entre cineclubs. Des de la seva experiència al capdavant durant molts anys de la Federació Catalana de Cineclubs, Lamaña és conscient dels avantatges tant des de l’àmbit organitzatiu (descomptes en l’adquisició de pel·lícules, entre d’altres), com des del fet de compartir experiències d’activitats dutes a terme. “Gràcies a la creació de xarxes podem oferir als cineclubs federats, que en són 52, programes d’estrena de pel·lícules que han triomfat a festivals d’arreu del món, però que no han trobat programació comercial; en aquests casos intentem convidar els directors o productors, que per tant, durant uns dies fan una gira per cineclubs catalans”, indica Lamaña conscient de la tasca cinèfila dels cineclubs. Entitats sense ànim de lucre que es poden arriscar en plantejaments més allunyats de la comercialitat, i que a més, ofereixen sessions molt gratificants al públic assistent.

12a Trobada de Cineclubisme

Una bona demostració de la capacitat d’accció de la Federació Catalana de Cineclubs són les seves accions periòdiques, si fa pocs dies tenia lloc la setmana del cineclubisme català, el cap de setmana del 28 i 29 d’octubre a Vic se celebren les 12enes Jornades del Cineclubisme, que inclourà des d’espais de trobada entre els cineclubistes, com serà l’Assemblea General de la federació, a diverses activitats lúdiques i també formatives com la xerrada Drets i cinema no comercial, a càrrec de l’experta en drets de propietat intel·lectual, Carlota Planas.

Els interessats en el curs Gestió d’activitats audiovisuals, cineclubs i cinema no comercial poden posar-se en contacte amb el Centre d’Estudis i Recursos Culturals, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa