Tornaveu
Tornar a gaudir de “La Santa Espina”

Com s’ha reivindicat moltes d’altres vegades, les obres d’art que hem produït al nostre país, al final, malauradament, han caigut al més terrible oblit. Sembla que sobre el corpus artístic català pesi una maledicció o un rebuig propi. Com si diguéssim “a l’estranger en saben, aquí els que triomfen són mediocres però reïxen gràcies als padrins i a les patums de les quals formen part”.

Aquestes reflexions, per tristes i descoratjadores que siguin, són les que predominen. Per això la societat i la cultura catalana han hagut d’esperar 107 anys (!) per tornar a gaudir de ‘La Santa Espina’. I no estem parlant només de la sardana, sinó de la rondalla en versió concert amb música d’un monstre de la música com Enric Morera i text d’un geni del drama com Àngel Guimerà.

‘La Santa Espina’ és un espectacle en 3 actes i 6 quadres per a orquestra simfònica i solistes que s’emmarca en el gènere conegut com a teatre líric català. Les seves funcions van ser tot un èxit. Més de dues-centes representacions en només un any i crítiques favorables. Una gran majoria de la societat catalana va quedar ben amarada de la sonoritat musical i el rerefons literari de l’obra. Però des de la seva estrena no s’ha tornat a veure mai més. És cert que els anys de les dictadures de Primo de Rivera i Franco no eren els més abonats per a la seva reposició. Però és increïble que un cop es va endegar la indústria cultural catalana, un cop consolidades les institucions democràtiques, culturals i empresarials, ningú es decidís a recuperar-la.

Ara, per fi, amb Barcelona com a Capital de la Sardana 2014, es podrà tornar a gaudir de l’obra. Serà el dissabte, 15 de març, al Barcelona Teatre Musical (BTM, c/ Joaquim Blume, s/n), a les 21:00 h. La part musical anirà a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), dirigida pel seu titular Rubén Gimeno, amb la mezzosoprano Anna Alàs, el tenor David Alegret i el baríton Enric Martínez-Castignani als rols principals, i la coral Polifònica de Vilafranca. Les entrades ja estan a la venda a través de TicketMaster (http://www.ticketmaster.es). És l’ocasió ideal per valorar de nou i sense manies la nostra cultura en majúscula de principis del S. XX. També ens pot servir per comprendre les estones d’oci dels nostres avis (o rebesavis). O simplement per passar una bona estona d’esbarjo abans no haguem d’esperar cent set anys més.

Sigui com sigui, podeu obtenir-ne més informació al web www.capitaldelasardana.cat/bcn2014.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa