Tornaveu
Setmanes decisives per la candidatura del Priorat a la UNESCO

Gairebé han passat 5 anys (abril 2012) des que la Generalitat de Catalunya va aprovar una declaració institucional a favor de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana per ser inscrita a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO en la categoria “paisatge cultural”. Un pronunciament que aviat es traduirà en accions tangibles, amb l’aprovació (maig 2013) de l’avantprojecte que fomentava les bases del dossier definitiu. D’aquesta manera, la Generalitat donava el toc d’inici a l’elaboració de dos documents (Dossier de la Candidatura i Dossier del Pla de Gestió) que hauran exigit quatre anys d’intens treball.

Pocs dies abans que la Comissió encarregada de la seva elaboració presenti el fruit dels seus treballs al Grupo de Trabajo sobre Patrimonio Mundial (23 de febrer), òrgan d’avaluació tècnica dependent del Ministeri de Cultura, Santi Vila va visitar el priorat per donar el suport institucional a la candidatura. En la visita a la cartoixa d’Escaladei i les pintures rupestres de Capçanes (17 de febrer), Vila va refermar el compromís del govern català en la rehabilitació del patrimoni prioratí. Treballant en la restauració de les pintures i la recuperació del claustre major d’Escaladei, definit pel conseller de Cultura com “una joia del renaixement català”, es volen maximitzar les possibilitats de la candidatura. En aquesta línia, el conseller avançà que a l’abril s’anunciarien més projectes per facilitar-ne l’aprovació.

L’avaluació tècnica del Grupo de Trabajo sobre Patrimonio Mundial és un factor clau en la deliberació del Consejo de Patrimonio Histórico, que el 9 de març haurà de decidir quines candidatures de l’Estat espanyol optaran al reconeixement de la UNESCO l’any 2018. Tal com explicàvem en aquest article a Tornaveu, la Comissió de la Candidatura ha treballat rigorosament per demostrar els valors intrínsecs del paisatge prioratí, així com les estratègies, acciones i formes de governança que s’executaran per preservar el mateix paisatge cultural.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa