Tornaveu
Sant Martí de Tous relata les llegendes dels Països Catalans

Realitat i fantasia es barregen en un món governat pels homes i la natura, amb superstició i màgia, vida i mort, alegria i por. És la Cérvola Blanca, una història medieval que ens transporta a un món provocador que ens fascinarà. Serà un dels espectacles, a càrrec de la companyia Teatre Arrossegat de Catalunya, que es podrà veure a Festival de Llegendes de Catalunya, que acull Sant Martí de Tous el cap de setmana de l’1 i 2 de juliol. Es tracta d’un espectacle de caràcter itinerant pels carrers, que relata aquesta llegenda, originària de Tous. Aquest festival, nascut l’any 2010 amb l’objectiu de recuperar, potenciar i donar a conèixer històries i llegendes dels Països Catalans, arriba a la vuitena edició carregada d’espectacles per a totes les edats, amb propostes que van des de l’estil més clàssic fins a les propostes més contemporànies.

El director del Festival de Llegendes de Catalunya, Sergi Vallès, explica a Tornaveu: “El festival està concebut per preservar i difondre un patrimoni cultural molt important als Països Catalans, buscant espectacles arreu el territori, i fins i tot produir espectacles de forma professional si s’escau”. En aquesta edició hi ha programades una vintena d’activitats, la majoria amb actors professionals, que posaran en escena llegendes que recorren els racons més amagats del territori. En Sergi Vallès situa el Festival de Llegendes de Catalunya com un “punt de trobada de tot un patrimoni que, si bé es posa en valor i es difon, no sempre arriba a tot arreu i sovint queda arraconat en el seu lloc d’origen”, de manera que aquest festival “es converteix en l’epicentre de les llegendes d’arreu dels Països Catalans, on es comparteixen i es difonen més enllà del seu origen. D’alguna manera, es socialitzen les llegendes”, explica. Enguany es relataran llegendes de diverses terres catalanes, com Begur, Tortosa, Montcortès, La Franja, Castellar de N’Hug i Sant Martí de Tous.

La nit de dissabte 1 de juliol és màgica en aquesta població. S’apaga l’enllumenat públic i s’il·lumina tot el casc antic amb més de 6.000 espelmes que marquen un recorregut que condueix fins als peus del castell. Aquest és el moment en què els habitants de Sant Martí de Tous, actors amateurs i altres professionals, protagonitzen diversos quadres plàstics inspirats en les llegendes de bruixes de Catalunya i històries obscures, que converteixen el recorregut en un passatge de misteri que culminarà als peus del Castell. I en l’edició d’enguany, hi ha actors convidats de primer nivell. De fet, l’última llegenda serà interpretada per l’actriu Victòria Pagès (Nit i Dia de TV3), serà qui donarà peu a la clausura nocturna que convidarà tots els participants a poder escriure els seus neguits, angoixes i pors en un paper i cremar-los finalment a La Caldera de Tous. També els actors Roger Coma, Pepa Plana i Lola Vendetta tindran el seu paper en aquest festival.

Sobre les expectaves del Festival d’enguany, el director assegura: “La nostra màxima aspiració és que la gent s’ho passi molt bé, ja hem descobert que el tema interessa moltíssim, i intentarem superar la barrera de les 3.000 persones que ja hem assolit en altres edicions”.

Consulteu el programa fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa