Tornaveu
Robert Roqué, director de SOM, una nova Creu de Sant Jordi al sardanisme

La portada de Som es fa just ressò de la meritíssima Creu de Sant Jordi concedida a Robert Roqué, director de la revista. Val a dir que es tracta de l’edició que fa 304 de la publicació del Grup d’Informadors Sardanistes de Catalunya, a la que Roquè està vinculat des del mateix moment de la fundació, ha estat l’ànima d’un procés de més de trenta anys i n’és actualment el director.

No fa pas gaire, Tornaveu parlava del seu darrer llibre dedicat als comunicadors i dinamitzadors del món de la sardana, una extensa i acurada relació de tanta i tanta gent escampada pel país que han estat pilars fonamentals del fenomen sociocultural del sardanisme. Pere Baltà, que signava l’article, cridava l’atenció cap a la personalitat del personatge, tot dient que l’havia volgut incloure en la galeria dels quaranta promotors culturals -molts activistes i altres estudiosos de la cultura popular-, que integren el seu llibre “L’altra resistència”, que va tenir una primera versió periodística precisament a les pàgines de la revista Som, aleshores dirigida pel malaurat Antoni Anguela, la mà dreta del qual era en Roqué, que havia preferit renunciar al reconeixement que se li volia fer.

Aquesta creu de Sant Jordi és una justa compensació a una trajectòria en la que, per damunt de tot, ha comptat una gran passió pel país i per la seva dansa més emblemàtica. Ara és en Ricard Jové qui el valora en la seva columna habitual a la revista: “Possiblement, més que ell mateix, en són conscients (dels mèrits) els que han compartit la seva tasca braç a braç, i els que, potser una mica més llunyans en la distància, però propers en el neguit i en la intenció, hem anat seguint el dia a dia d’una incansable consagració a la seva obra cultural i patriòtica”. En Jové es refereix a una obra que ha estat fonamental per a la continuïtat de Som i també a la tasca editorial que ha produït una extensa bibliografia sardanista per mitjà de l’editorial Mos, també vinculada al Grup d’Informadors Sardanistes, que ha servit per divulgar una important recerca del sector a través d’un extens catàleg, en el que figuren nombrosos llibres signats per Robert Roqué.

A més de recollir la bona nova de la Creu de Sant Jordi, la resta de col·laboradors de Som repassen l’actualitat: Joan Domènech acudeix a Tossa per parlar de Vicenç Esteban Darder, en Josep Vinarós pondera la nova vitalitat de les cobles, Jordi Puerto es situa entre la picaresca i la realitat, Damià Daviu entrevista a Marc Santiago, contrabaix de la Cobla Mediterrània, i fa la crònica dels primers trenta anys de la Cobla Marinada… Al bell mig, un amè noticiari que acaba de complementar els continguts de la revista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa