Els Jocs Florals, un certamen literari amb origen a Tolosa de Llenguadoc el 1323 i instaurat a Barcelona el 1393, es van celebrar fins a les darreries del segle XV. L’any 1859, en plena Renaixença, es van recuperar, i van celebrar-se cada any fins al 1936, incloent-hi la dictadura de Primo de Rivera, en què el certamen es va traslladar a Tolosa. Amb el restabliment de la democràcia, el 1978 es van recuperar els Jocs Florals a Barcelona.

I aquest 2013, coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana, Ripoll ha decidit recuperar a la seva població el certamen literari, que en aquest cas es va celebrar per última vegada l’any 1953. L’objectiu dels premis, que passen a anomenar-se Premi literari Abat Oliva, és “fomentar la implicació cultural i lingüística dels ciutadans, promoure el gust per la lectura i l’escriptura i també per recordar la figura de l’Abat Oliba”, tal com expliquen des de la Comissió organitzadora de Ripoll 2013. Oliba va ser un personatge que va liderar la captació, còpia, difusió i conservació de manuscrits al segle XI al monestir de Ripoll. L’abat va aconseguir que l’scriptorium i la biblioteca del conjunt monàstic fossin un dels focus culturals més importants de l’Europa medieval.

El veredicte del Premi es farà públic el 26 d’octubre, coincidint amb el cap de setmana més proper a la mort de l’Abat (30 d’octubre del 1046). Per cada modalitat hi haurà un únic premi que reconeixerà la capacitat creativa de l’autor en aquestes disciplines. Pel que fa a la poesia, es lliurarà el premi al millor poemari inèdit en català, amb un mínim de cinc poemes, adreçat a un públic adult. L’extensió màxima seran 25 pàgines mecanoscrites a doble espai i a una sola cara. Quant a la prosa, es premiarà el millor text original en català, de tema lliure i de qualsevol gènere narratiu, adreçat a un públic adult. Els guanyadors rebran un obsequi simbòlic especial pel certamen i s’editaran deu exemplars de la seva obra.

Més informació dels Premis Abat Oliva i de la Capitalitat de la Cultura al web.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa