L’espai comunicatiu català és una realitat de més d’onze milions de persones. No obstant, a la pràctica, la consolidació de projectes comunicatius amb visió de Països Catalans és prou més difícil que al pla teòric, tant per la situació de crisi generalitzada dels mitjans, com per la voluntat expressa dels governs balear i valencià d’impedir la vertebració d’aquest espai comunicatiu. Internet però, trenca fronteres administratives i esquiva decisions polítiques per destruir la cultura. És, doncs, l’espai idoni per consolidar projectes que conceben la nació catalana més enllà del Principat.
La revista de cultura Bearn, nascuda el setembre de 2013, n’és un exemple. En un any ha aconseguit consolidar-se com una referència en línia per a la promoció de la literatura catalana escrita en llengua catalana arreu del territori, amb entrevistes, reportatges, ressenyes, cròniques i inèdits de creació literària de tots els gènere. I tot això des d’una òptica periodística professional: “Intentem contribuir a donar una major visibilitat a la literatura de casa nostra sense renunciar a fer-la dialogar amb la que es tradueix de cap a la nostra llengua i prioritzant, sobretot, el treball que fan editorials mitjanes i petites, així com la feina d’escriptors que sovint no tenen el suport dels grans mitjans”, explica el seu editor, Sebastià Bennasar.
Un any després del seu naixement, la revista digital Bearn demana suport (http://revistabearn.com/els-socis-de-bearn/) als seus lectors per continuar tirant endavant el projecte i respondre a una crisi que “ens afecta a tots plegats, i molt especialment, al món de la cultura”. Malgrat tot, Bennasar considera que els lectors són conscients de la necessitat de disposar de mitjans de comunicació independents sobre literatura, i es mostra esperançat: “Entre tots trobarem la unió per enfortir la cultura i el país”.