Tornaveu
Ramon Llull i la ciència moderna

Llull-Kurokawa. A la llum de les idees és la nova proposta expositiva del Centre d’Arts Santa Mònica que projecta una mirada contemporània sobre la figura del místic i visionari Ramon Llull. La mostra, que es desenvolupa en el context de l’any literari Ramon Llull 2015-2016 i que es pot visitar fins al proper 4 de desembre, ens descobreix els paral·lelismes que existeixen entre la seva obra i la ciència moderna set-cents anys després de la seva mort. En una intensa recerca per interpretar les lleis de la natura i el món, Llull concentra la mística, la lògica i la ciència, nodrint-se de la confluència de sabers del seu temps. Així, Llull assumeix el repte de reinterpretar codis per a l’elaboració de la seva Art, un model propi de contemplació i coneixement.

Aquesta exposició anirà acompanyada d’un extens programa d’activitats durant els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2016, i de la presentació de la instal·lació audiovisual Unfold, de l’artista japonès, establert a Berlín, Ryoichi Kurokawa, que per a aquesta obra ha pres com a punt de partida la figura de Ramon Llull. Unfold és una instal·lació audiovisual que permet una experiència immersiva a través de la unificació completa de so i visió. Aquest treball, de creació recent i produït pel FACT de Liverpool, transforma els fenòmens relatius a la formació i a l’evolució de les estrelles i les galàxies, en sons, imatges i vibracions.

L’artista, inspirat en els darrers descobriments en el camp de l’astrofísica, ha volgut prestar especial atenció a l’experiència sensorial, de manera que aquests entorns immersius de gran bellesa transportin l’espectador a les profunditats de l’univers i als secrets dels seus inicis, per extensió, al seu origen. L’obra estarà exposada al claustre de l’Arts Santa Mònica i anirà acompanyada d’uns panells informatius que descriuen el procés de producció i de col·laboració amb el laboratori i els científics de CEA Irfu, París-Saclay

En el programa paral·lel també destaca la conferència a càrrec de Josep Bellver i Miquel Forcada el 21 d’octubre sota el nom La ciència i la mística en Llull, influències àrabs servirà per obrir el cicle. Un conjunt de nou activitats, combinades entre xerrades i tallers, abocaran una mirada a tres grans eixos temàtics: l’Univers de Llull, un Cosmos de Dades i Nous Modes d’Existència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa