Investigador incansable de la música del Rosselló, el Vallespir, el Conflent, els Països Catalans i la Mediterrània, i instrumentista destacat del sac de gemecs, el flabiol i l’acordió diatònic, així com compositor de diverses melodies i cançons. Maties Mazarico és un músic d’arrel polifacètic com pocs, un personatge entranyable que viu per la música i la cultura popular. Un amor que queda ben palès en les seves composicions i que també queda reflectit en el Llibre CD Primavera Mazarico, que es presenta divendres 19 de juny a les 20h en la darrera sessió del cicle Divendres a la plaça del Rei.
El treball, coeditat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals i DINSIC Publicacions Musicals, en col·laboració amb el Museu dels instruments de Ceret, és de fet un homenatge al músic nord-català, que també estarà present a Barcelona. El llibre/CD, volum número 18 de la col·lecció Calaix de solfa, està format per un centenar partitures de Maties Mazarico i textos de Francesc Marimon, Francesc Tomàs “Panxito”, Frederic Guiset i Perepau Ximenis.
Maties Mazarico va néixer a Millars, al Rosselló, el 1948. La seva carrera artística va començar l’any 1975, quan comença a escriure i interpretar les seves cançons, un temps en què coneix Pere Figueres i Jordi Auvergne i s’integra al col·lectiu Guillem de Cabestany. Els seus temes sovint estaven basats en poemes de Joan Morer i Francesc Català, tot i que també escrivia lletres originals. El seu primer disc com a cantant el publica l’any 1979, A la vora del folk, però aviat es decantarà cap al treball instrumental de la música tradicional. Des de la seva fundació l’any 1995, és membre del grup els Ministrils del Rosselló.