Tornaveu
Premis Canigó 2015, un nexe d’unió als Països Catalans

L’any 1995, la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) atorgava per primera vegada el Premi Canigó. El rebia l’editor valencià Eliseu Climent per la seva contribució a la unitat dels Països Catalans. El premi naixia amb la voluntat de reconèixer una trajectòria, personal o col·lectiva, rellevant en favor de la relació cultural, cívica, científica o política entre els Països Catalans, però també les accions que d’una manera o altra contribueixin a enfortir i mantenir viva l’UCE i la seva missió de relligar acadèmicament el territori.

El reconeixement s’ha consolidat durant dues dècades, i en aquesta edició de l’UCE s’ha concedit el Premi Canigó a l’exconseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat Joaquim Nadal, en reconeixement a la seva trajectòria acadèmica –Nadal és catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Girona– i política compromesa amb els Països Catalans. També s’ha guardonat l’expresident de l’Institut d’Estudis Catalans Salvador Giner, per la seva trajectòria intel·lectual i institucional també compromesa amb els territoris de parla catalana a través de l’IEC.

La glossa de les trajectòries d’ambdós guardonats va anar a càrrec dels vicepresidents de l’UCE Jaume Sobrequés i Jordi Sales i del president de l’UCE, Joandomènec Ros.

Per altra banda, també es van lliurar els Premis Canigó a entitats en el marc de la cloenda de la 47a edició de la UCE. Enguany aquesta distinció s’ha atorgat a la Fundació Roca i Galès i la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), vinculada a l’IEC. La Fundació Roca i Galès es va fundar l’any 1976 per tal d’estudiar i promoure el cooperativisme a Catalunya i dels seus principis i valors, així com el coneixement i defensa del patrimoni natural i del benestar social dins l’àmbit cultural català.

Per la seva banda, la Institució Catalana d’Estudis Agraris és una entitat científica, tècnica, cultural, de reflexió, d’estudi i de debat de les diferents temàtiques de l’agricultura, la ramaderia i la silvicultura catalanes i del món rural, que estén la seva activitat a totes les terres de parla catalana. Es va fundar l’any 1977 a Lleida, en el marc del Congrés de Cultura Catalana. Des de l’any 1995, la Fundació Universitat Catalana d’Estiu atorga el Premi Canigó a persones i entitats que han estat proposades per un jurat ad hoc, presidit pel president de l’UCE.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa