Tornaveu
‘Personatges maçònics’, Nova Tinguda Blanca del Gran Orient de Catalunya

La maçoneria ha influenciat l’obra política, artística i filosòfica de moltes celebritats. A la conferència ‘Personatges maçònics’, Antoni Bou Mias, mestre maçònic del Taller Canigó, exposarà quin impacte va tenir en la vida de Voltaire, Mozart, Garibaldi, Rossend Arús, Kipling, Clara Campoamor,  Mario Moreno Reyes ‘Cantinflas’, Buzz Aldrin i Salvador Allende. La Tinguda Blanca, oberta a tothom, tindrà lloc dilluns 15 de maig (19.30 h) a la seu del Gran Orient de Catalunya (C./ Mallorca, 125, de Barcelona). Acabada la conferència, s’obrirà un col·loqui i s’oferirà un refrigeri als assistents.

El llegat d’alguns maçons il·lustres

La maçoneria ha estat un moviment tradicionalment perseguit pels contraris als seus ideals emancipadors, fet que ha empès alguns seguidors del culte a ocultar o dissimular la seva pertinença. A tall d’exemple, s’ha considerat que La Flauta màgica o el Rèquiem de Mozart estaven d’allò més influenciades pel simbolisme maçó. No obstant això, el geni austríac va compondre almenys una desena d’obres explícitament maçòniques, entre les quals un parell amb títols tan explícits Petita cantata maçònica o Música per un funeral maçònic.

Encara en l’àmbit artístic, Rudyard Kyplin és un dels escriptors que més referències maçòniques va deixar en la seva producció literària. En el poema My mother Lodge fa un elogi de la Logia Esperança i Persevarança n.782, de Lahore (actual Pakistal), on va iniciar-se a la maçoneria. Altres referències conegudes de Kyplin a la maçoneria es troben a la novel·la Kim, una de les més importants de l’autor, o en el relat curt L’home que volia ser rei, adaptat al cinema per John Houston en un film protagonitzat per Sean Connery.

No és l’única vinculació entre el setè art i la maçoneria. A mitjan segle, Cantinflas també va adscriure’s a una lògia Chilam Balam, depenent del Gran Orient de Mèxic. En la pel·lícula “Su Excelencia” (1966), el còmic encarna el paper d’un “albañil no gremiado”, en una clara al·lusió a la francmaçoneria. El 2013, passats vint anys de la mort de l’actor, va constituir-se la lògia Mario Moreno Cantinflas n. 177.

El maçó que més lluny ha arribat, literalment parlant, és l’astronauta Buzz Aldrin. En la missió Apollo 11, que el 21 de juliol de 1969 el va fer conduir a la Lluna, portava una petita bandera del Suprem Consell del Ritu Escocès Antic i Acceptat, en la qual hi havia brodada una àguila i els símbols del compàs i l’esquadra. Actualment, la bandera està custodiada al Museu de la Maçoneria de Washington.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa