Tornaveu
Paupaterres, el festival musical de referència a Ponent

Dues dècades oferint un festival alternatiu, modest però alhora potent, sensible als canvis socials i impregnat de l’essència del territori. Així és el Festival Paupaterres de Tàrrega, que enguany se celebra del 13 al 15 de juliol. Impulsat per l’Associació Cultural Paupaterres, va néixer fruit de la iniciativa d’un grup de gent que volia que “Ponent tingués un festival d’estiu de referència”, explica un dels seus impulsors i ara president de l’Associació Cultural Paupaterres, Marc Calderó. El secret de l’èxit? “Mai no estirem més el braç que la màniga i hem fet una oferta modesta que precisament ens ha permès arribar als vint anys de vida”, respon a Tornaveu en Marc. Malgrat aquesta modèstia de què parla el president de l’entitat, al cartell figuren primeres espases del panorama musical del pop-rock català, com Els Amics de les Arts, Roba Estesa, Tomeu Penya, Gertrudis, Dr Calypso, Carles Belda & Marc Serrats, La Terrasseta de Preixens, Ethno Catalonia, Sons de Sobretaula, Trocamba Matanusca, Kolpez Txalaparta i Dirty Brown. Tot plegat, relata un dels organitzadors, amb un pressupost de 60.000 euros: “Un 30% dels quals és subvenció pública i un 70% l’aconseguim amb les vendes a la barra i les entrades”.

La particularitat del Paupaterres és que sempre s’ha adaptat a la demografia de Lleida, “en el sentit que hem apostat pels ritmes ètnics. Vam començar amb l’objectiu de ser una finestra al món de les noves cultures que arribaven a Lleida amb l’onada migratòria, però amb el pas dels anys aquestes cultures ja les tenim molt assimilades. Per això hem fet un canvi d’orientació, però sense perdre les arrels ètniques i adaptant-nos a la nova realitat social. D’aquí que, per exemple, convidem Els Amics de les Arts”, explica en Marc Calderó.

De fet, el Paupaterres de Tàrrega també serà un dels focus de la gira d’Ethno Catalonia, un combo de música tradicional format per 40 músics. Els seus instrumentistes han estat seleccionats a partir d’un programa internacional que es realitza en 15 països i adreçat a músics d’entre 18 i 30 anys. El grup sortirà de gira per destacats festivals com Músiques del Món Barcelona, Pirineos Sur i el Paupaterres. La cançó d’autor deSons de Sobretaula; el folk balcànic de Trocamba Matanusca; els sons tradicionals bascos de Kolpez Txalaparta o les sessions deDirty Brown seran altres pols d’atracció de la programació.

El Paupaterres, que va néixer l’any 1998, es nodreix d’aquest esperit que ha caracteritzat la cultura mediterrània, on el carrer es converteix en un espai de trobada i reflexió. I a més, afegeix en Marc, un dels secrets de l’èxit del festival és que “som molt transversals, el nostre públic va de 0 a 99 anys, per a tots els públics. I de fet, fa 20 anys que fem food trucks –camions de venda de menjar-, que ara són moda, de manera que pots veure un concert i alhora fer un kebab”. Pel que fa a les entrades, tots els espectacles són gratuïts fins a les 23h, quan es paga un preu simbòlic de cinc euros.

Trobareu el programa i la compra d’entrades, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa