Quan l’experiència musical esdevé una vivència integral més enllà del llenguatge de les notes o de les convencions estrictament musicals, la música deixa de ser simplement música i es converteix en un patrimoni immaterial, en el que la tradició oral, les creences, la cultura de l’espai i del cos, el joc, el ball i la dansa, però també el pensament filosòfic i científic, prenen la batuta. I aquest és precisament l’objectiu del projecte Cordes del Món, nascut a Parets del Vallès el desembre de 2011, de la mà del Centre d’Estudis Musicals Maria Grever.
Cordes del Món “desenvolupa músiques del món, el jazz i l’experimentació, juntament amb el patrimoni anomenat intangible, l’aportació teòrica des de l’antropologia i la museologia, l’expressió artística i altres ciències socials”, explica Ernesto Briceño compositor i director musical del projecte, i director del CEM Maria Grever. Aquesta vessant multidisciplinar es duu a terme amb la col·laboració del Museu Etnològic de Catalunya -que fa l’aportació científica, amb les seves col·leccions materials i immaterials i l’experiència en l’antropologia aplicada i polítiques culturals de proximitat, el Taller de Músics de Barcelona, l’actriu i coreògrafa Mariaelena Roqué, Alexander Hernández, investigador social, periodista i narrador, i també les associacions culturals d’acció social de Barcelona i la resta de Catalunya, el Museu Barbier-Muller, el Museu d’Etnologia de València, la Universitat Central de Veneçuela i la Universitat de Berklee-College of Music (EUA).
Cordes del Món és també, com indica el seu director musical, un “laboratori de proves per a músics, i un espai de participació, d’obertura de la música a tota la societat, en què l’experiència musical passa a ser una vivència integral que ens dóna lliçons de cultura d’arreu del món i trenca estereotips”. En definitiva, es promouen relacions amb altres expressions culturals, basant el procés en l’àmbit del treball social. El projecte desenvolupa els aspectes musicals i els seus contextos socioculturals, tot promovent activitats amb concerts, conferències, cursos, tallers, espais pedagògics per promoure el coneixement pràctic de tècniques i maneres d’interpretació de les músiques del món i els seus contextos actuals, d’investigació i assessorament. També hi tenen espai els coreògrafs, poetes, artistes plàstics, creadors audiovisuals i especialistes de diverses disciplines.