Tornaveu
‘Paisatges trobats’, un relat de país que reivindica la humanitat dels paisatges

“Els catalans no valorem prou el nostre paisatge. De vegades ens sembla que el paisatge el trobem en aquell viatge que compres per anar a l’altra punta de món perquè és molt bonic. Però tot el paisatge que realment afecta la nostra vida sovint hi passem molt de llarg i no som prou responsables d’aquest paisatge”. L’escriptor Josep Santesmases fa aquesta reflexió a Tornaveu al voltant del seu nou llibre, ‘Paisatges trobats’ (Onada Edicions, 2017), que ha estat guardonat amb el II Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló. Santesmases, que també és president de la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana, presenta un dietari que va començar el novembre del 2015 i va finalitzar el març del 2017, en què permet al lector acompanyar-lo en tot un itinerari paisatgístic de Catalunya que ha fet amb la seva càmera de fotos.

“Els paisatges són els paisatges que se m’han anat apareixent durant aquest temps per diverses circumstàncies, tant els paisatges propers del meu entorn, de la vinya i el treball dels pagesos, de com passen els temps estacionals, fins a tots els paisatges que he trobat tombant per Catalunya, tant si és per l’autopista com participant en algun acte. Des d’una punta a l’altra del país, intentant reflectir aquest paisatge humanitzat, fins i tot paisatges del cor de Barcelona”, explica l’autor a Tornaveu.

El llibre, que es presenta aquest dissabte 8 d’octubre amb una visita guiada pel mateix autor al Celler Cooperatiu de Vila Rodona a les 11h, també planteja debats d’actualitat com el turisme, i altres qüestions com el paper de Lleida en la vertebració del país. En aquest sentit, Santesmases planteja que pugui ser “l’altra capital”. El llibre es completa amb una exposició de les fotografies que Josep Santesmases ha fet en aquest dietari de gairebé dos anys voltant el país, i que es pot visitar al mateix Celler Cooperatiu de Vila-Rodona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa