Tornaveu
Obre a Barcelona l’Espai Contrabandos, dedicat a l’edició independent i al llibre polític

El passat dimarts dia 10 de desembre, coincidint amb la celebració del Dia Mundial dels Drets Humans, s’inaugurà a l’emblemàtic i simbòlic forat de la vergonya l’Espai Contrabandos, un espai-llibreria per a promocionar l’edició independent i el llibre polític.

Al diccionari trobem que la paraula contraband es defineix com a “armes, municions, queviures i altres coses el tràfic de les quals prohibeixen els bel·ligerants”. Una segona definició diu “cosa que es fa contra l’ordre ordinari”. Aida I. de Prada, una de les sòcies impulsores de l’Espai digué en la inauguració que “en un context on els bel·ligerants, és a dir els violents, son els que estan als bancs i al govern, les nostres armes, municions i queviures son els llibres polítics de pensament crític”.

Per edició independent s’entén aquella que no forma part de cap gran grup que tingui per objectiu l’edició de llibres. I el llibre polític en el que s’especialitza la llibreria és aquell que es proposa de transformar la realitat des d’una perspectiva d’esquerres. Així, a l’Espai Contrabandos s’hi poden trobar llibres d’assaig, novel·les, poesia o teatre.

Però com que promocionar l’edició independent i el llibre polític no és només vendre’l, l’Espai Contrabandos ha programat tot un seguit d’activitats i accions. Algunes dirigides a un públic general, altres al públic específic del barri de la Ribera, i altres a les pròpies editorials, tot i que es farà especial èmfasi en autores i autors per tal que apostin per aquest tipus d’editorials.

La inauguració de l’Espai Contrabandos es va pensar des d’una cromàtica roja, verda i ultravioleta. A més d’oferir begudes d’aquests colors, es va donar la paraula a persones que combinessin intervencions centrades en la lluita anticapitalista i per un feminisme ecologista i antiracista. Àngel Panyella, activista antiracista de SOS Racisme i membre de Pol·len edicions, va saludar l’Espai denunciant que a la ciutat de la marca Barcelona es vulneren els drets humans, ja que existeix el Centre d’Internament per a Persones Estrangeres, es desnonen famílies i a més a més la contaminació impedeix als seus ciutadans fer esport o activitats a l’aire lliure. La periodista i activista feminista Joana G. Grenzner també va saludar l’Espai demanant una mirada ultravioleta (és a dir feminista) per a frenar la deriva retrògrada del Govern central i català. “Si es vulnera la llibertat al propi cos, el primer espai del que disposem, la resta serà molt difícil de guanyar”, va dir Grenzner.

L’acte d’inauguració de l’Espai Contrabandos es va concloure amb l’actuació de Iagoalaiaga i El Peliba, que van interpretar mitja dotzena de cançons mentre les persones assistents remenaven uns llibres que, fins ara, resultava difícil de trobar agrupats a Barcelona.

De moment, a l’Espai Contrabandos, que obre de dimarts a dissabte de 12 a 20h, s’hi poden trobar els títols de les editorials associades a l’associació Contrabandos, que son les següents: Icaria, Txalaparta, Bellaterra, El Viejo Topo, Hiru, Laertes, La Oveja Roja, Enclave, Libros en Acción, Montesinos, Ned, Del Oriente y del Mediterráneo, Octaedro, Proteus, Tierra de nadie, i Pol·len edicions. Les impulsores de l’Espai, però, fan una crida a altres editorials independents de llibre polític que se sumin a l’Espai, i a totes les persones que vulguin fer-hi activitats, llegir, preguntar, que s’hi acostin.

Enllaços d’interes:

www.espaicontrabandos.wordpress.com

www.contrabandos.org

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa