Tornaveu
Moros, cristians i dolçaines valencianes aterren a Barcelona

Entre el 2 i el 5 de març, Barcelona serà, des del punt de vista de la música i la festa, terra de moros i cristians, perquè la Casa València a Barcelona ha organitzat una setmana cultural amb diferents activitats al voltant de la música i la festa dels moros i cristians.

Un dels plats forts serà un concert dissabte 5 de març a l’Auditori, un concert que “té un caràcter pedagògic i de promoció de la nostra cultura festiva i musical”, explica Marina Poveda, de Casa València. Es tracta del primer concert de música festera que es farà fora de les fronteres valencianes. Dins del marc del festival Tradicionàrius, la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Jose Rafael Pasqual Vilaplana (director titular de la Banda Municipal de Bilbao), acompanyarà la dolçaina solista en el reconegut dolçainer Miquel Gironés. Hi participaran Pau Puig, dolçainer de Vinaròs, i la Colla de dolçaines Borumballa de Casa València de Barcelona.

Com explica Marina Poveda. “el concert serà un viatge històric on es repassarà el més significatiu de la incorporació de la dolçaina a la música festera i de banda. Dos elements importantíssims del mapa sonor valencià es trobaran més enllà de les nostres fronteres en un viatge que pretén repassar les peces més significatives de la seua història comuna”. En aquest sentit, es posa de manifest que la banda és “el fenomen musical més important, integrador i viu de la societat valenciana i la dolçaina, l’instrument d’arrel més característic”.

L’objectiu de la Casa València és oferir una setmana cultural al voltant de la dolçaina, la banda i la festa, per “explicar i fer entendre als nostres veïns com d’importants són aquests tres elements en la personalitat de la societat valenciana. Uns elements al voltant dels quals es generen moltes associacions culturals i també tot un sector econòmic importantíssim”.

El concert acabarà a les 22.30h amb “l’entraeta” a la Vila de Gràcia, que dóna el tret de sortida a la festa de Moros i Cristians a Barcelona, la primera que viuran els barcelonins. Serà de caràcter informal, és a dir, sense els vestits tradicionals. Això sí, acompanyats per la banda de música, formada per músics valencians residents a Barcelona.

La setmana cultural inclourà la xerrada de Pau Benavent Peiró, etnomusicòleg i presentador de programes de música i cultura popular a TVC, que portarà per títol Sons de festa. El cas d’una societat musical valenciana (dimecres 2 de març a les 19:30h), i la de José Rafael Pascual Vilaplana, sobre la història de la música a la festa de Moros i Cristians (dijous 3 de març a les 19:30h). Ambdues conferències tindran lloc a la Casa València de Barcelona (Carrer e Còrsega, 335).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa