Tornaveu
Manual per gaudir de les festes amb foc arreu del país

El foc és un element destacat en l’imaginari popular i festiu de moltes cultures. Els Països Catalans són un territori avesat a la festa amb el foc, i no només en les grans festes de renom, desenes de pobles i ciutats celebren la seva festa major a l’entorn del foc. Des de fa més d’una dècada, Festes.org recorre cada racó del país per documentar tot tipus de celebracions festives de caràcter popular. La majoria del material recollit es difon en format digital al web www.festes.org, però ara l’entitat vol fer un pas més enllà i demostrar que el món 2.0 no és pas incompatible amb el paper. Enceta la col·lecció “Els llibres de festes.org” en edició limitada i fent servir el sistema de micromecenatge de Verkami

I el primer número de la col·lecció el dedicaran al foc. “Calendari de festes amb foc” està plantejat com un llibre divulgatiu, per donar a conèixer les festes populars catalanes que tenen el foc com a element destacat. L’objectiu és fer un primer tiratge curt, en edició numerada i limitada d’entre cinc-cents i mil exemplars, en funció de la demanda que tingui. No s’hi inclouen les festes amb pirotècnia, una modalitat de foc que, precisament, serà l’eix principal del segon volum de la col·lecció. El llibre serà fonamentalment visual: inclourà unes dues-centes fotografies en color repartides en dues-centes cinquanta sis pàgines (una selecció de les millors imatges aconseguides en els darrers cinc anys). Però també serà un llibre per llegir i per consultar: contindrà una proposta d’inventari i classificació dels focs festius que es fan durant l’any, a mode de calendari, acompanyat amb mapes i llistats de festes, així com una selecció d’articles sobre algunes de les celebracions festives més interessants de cada categoria.

Algunes de les festes que apareixen al calendari són: Festa de la Mare de Déu dels Dolors a Banyoles (el Pla de l’Estany), Passió vivent i Dansa de la Mort a Verges (el Baix Empordà), La Crema de la Bóta a Arenys de Mar (el Maresme), la Marxa de Torxes de l’Onze de Setembre a Barcelona (el Barcelonès), les falles a diferents poblacions del País Valencià o el Ball del tio-tio a els Banys d’Arles (Vallespir). L’autor del llibre és Manel Carrera, fotògraf i estudiós de la cultura popular catalana, especialment la de caràcter festiu. Des de 1999 és director de festes.org, un dels portals de referència en el sector de la festa. El projecte de micromecenatge requereix 7.500 euros, dels quals ja se n’ha recaptat la meitat. El termini per fer aportacions finalitza el 12 de juliol, i si la campanya culmina amb èxit, els mecenes podran rebre el llibre a casa seva aquest Nadal de 2012.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa